Milyen mediátor az, akit nem a problémád érdekel? Olyan, akit a megoldásod foglalkoztat. Olyan, aki arról kérdez, hogy mi van meg benned most, ebben a pillanatban ahhoz, hogy elérd a jövőbeni legnagyobb reményed (best hope). Milyen erőforrásod van megvalósítani a vágyott célodat? Hogyan fog kinézni az életed, amikor azt eléred?

szives fa

Tudnom kell, hogy mi ez a cél? A legkevésbé sem. A válasz a tied, és azé, aki melletted ül. Tudnom kell, hogy miért jöttetek el hozzám? A legkevésbé sem. Az ok is a tied, nekem nem kell tudnom, nem tartozik rám.

És ennek ellenére, ilyen feltételekkel mégis tudok abban segíteni, hogy elérd, elérjétek azt, amit szeretnétek? Aminek a megvalósításán mindketten dolgoztok? Igen. Tudok.

Megoldásfókuszú mediáció

Amivel biztos, hogy találkozol, ha ezt a módszert választod:

1. Tudni fogod, hogy milyen erősségeid vannak, és hogyan használd őket.

2. Tudni fogod, hogy mi az, amit igazán el szeretnél érni, meg szeretnél valósítani.

3. Tudni fogod, hogy pontosan mit kell tenned érte.

4. Tudni fogod, hogy mi az, ami a másiknak fontos benned, amit  a legjobban becsül akár szakmailag, akár magánemberként.

5. Tudni fogod, hogy ha megvalósítod a kitűzött célodat, hogyan fog kinézni az életed, miben lesz más, mi az, ami nem fog változni.

+1. Az a jövőkép, ami most még elképzelhetetlennek tűnik, hirtelen karnyújtásnyi távolságba kerül. Az energiád ezután nem oda megy, hogy miért nem tudod elérni, megvalósítani azt, amit nagyon szeretnél. Nem fogsz A PROBLÉMÁN rágódni többé.

Amivel biztos, hogy nem találkozol, ha ezt a módszert választod:

1. Nem fogom megkérdezni, hogy mi a baj.

2. Nem foglak sóhajtozva hallgatni, amint az életed rengeteg nehézségéről beszélsz.

3. Nem fogjuk együtt minden oldalról megnézni a problémádat.

4. Nem kell engem mindenféle kínos részletbe beavatnod.

5. Nem kell újra átélned azt, ami nehéz volt az eddigi életedben.

+1. Nem fogom megmondani, merre indulj/atok, nem fogok utakat kijelölni, felvillantani, sugallni, mert a beszélgetés végén már úgy fog tűnni, mintha ott sem lettem volna.

Hova lesz a probléma, a konfliktus – kérdezheted most. Eltűnik? Nem, ennél sokkal jobb: megoldódik. Megoldod egyedül, vagy megoldjátok ketten, ez a helyzettől függ. Már nem ez lesz A PROBLÉMA többé. Amikor később visszatekintesz majd, azt fogod látni, hogy ez volt első lépés, ami végül valami sokkal jobb dologhoz vezetett.

Na és én honnan tudom mindezt?

 

1. A legjobbtól tanultam: Dr. Marco Ronzanitól a Solutionsurfers szervezésében. 

2. Én magam is kipróbáltam, részt vettem megoldásfókuszú beszélgetésen több alkalommal is, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy minőségileg más egy ilyen módszerű beszélgetésen ülni, mint egy hagyományos konfliktuskezelésen.

Kinek ajánlom?

Annak, aki nem szeret a problémáján, konfliktusain sokat rágódni, és valóban változtatni akar. Annak, aki eltökélt abban, hogy megoldást talál az aktuális nehézségeire, és nem kifogásokat keres többé.

Szeretnél részt venni egyedül vagy együtt a pároddal, esetleg egy kollégáddal egy megoldásfókuszú beszélgetésen? Keress fel, írj e-mailt az info@mediaciok.hu címre, vagy hívj telefonon a 70/504-3989-es számon! Az árakról itt tájékozódhatsz: Mediáció árak

Amennyiben még nem vagy biztos benne, hogy ez valóban a te módszered, de szeretnél többet tudni róla, iratkozz fel a hírlevelünkre, hamarosan több esettanulmányt is megosztunk a tagjainkkal:

[wysija_form id=”1″]

2 Válaszolt erre: “Nem érdekel a problémád!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .