Karantén után több lesz a válás? Ezt kérdezik most tőlem egyre gyakrabban különböző fórumokon. Remélem, hogy nem, szoktam válaszolni, de tudom, hogy ez ennél komplexebb kérdés. Tegyük fel talán így: Hogyan ne legyen több válás a visszarendeződés után?

Amióta kifordult a világ önmagából, már több olyan mediációm is volt (online), amikor azzal hívtak fel, hogy muszáj csinálniuk valamit, különben vége a kapcsolatuknak, és ezt nem szeretnék. Aminek különösen örültem, hogy volt, amikor a férj kutatott olyan lehetőség után (és talált rám), ami megmentheti a kapcsolatukat.

Senki nem tudja, hogy hosszútávon milyen hatása lesz annak, hogy a családok mögött hónapokra bezárult az ajtó.

Hogy nincs hova menni, nincs mit tervezni, semmi sem tereli el a figyelmüket saját magukról. Muszáj az eddig szőnyeg alá söpört kérdésekkel foglalkozni. Nincs más út, nincs más lehetőség, ez most nem a „tegyünk úgy, mintha minden rendben lenne” időszak. A párok ott vannak együtt, közösen élik meg a helyzetet, együtt kell megküzdeniük a bizonytalansággal.

válás helyett újratervezés

Válás helyett újratervezés

A bizonytalanság talán a legnehezebb, amivel meg kell küzdeni, az még akkor is nehéz, ha a párkapcsolat erős, ha már kiállta az idők próbáját. De mi van akkor, ha a felek egy kicsit már eltávolodtak, egy kicsit már elszürkült a kapcsolatuk, ha már nincs bennük minden nap, hogy milyen szerencsések, amiért épp emellett az ember mellett kötöttek ki?

Mi van azokkal, akik most szinte csak azt látják a partnerükben, ami zavaró, talán idegesítő is, és ez napról napra nehezebb? Van remény?

Van remény. Nem a válás az egyetlen megoldás még akkor sem, ha már jó ideje fontolgatják, és egyre vonzóbb lehetőségnek ígérkezik. Érdemes még egy esélyt adni, és ez nem is olyan bonyolult talán. Hogyan csináld? Először válaszolj ezekre a kérdésekre, lehetőleg írásban:

  • mi az az 5 dolog, amit a leginkább becsülsz a párodban?
  • mi az, ami miatt mellette döntöttél akkor, amikor találkoztatok?
  • mi az, amit semmiképp nem változtatnál meg rajta még akkor sem, ha lenne egy varázspálcád?
  • az elmúlt pár hónapban mi a legkedvesebb közös emléked vele?
  • mi az, amit ő tesz hozzá a kapcsolatotokhoz?
  • mi az, amiért különösen hálás vagy neki?

Érdemes megpróbálni, hogy mit ad hozzá a kapcsolatotokhoz az, ha fókuszt váltasz, és abból a perspektívából nézel rá, hogy mi az, ami még ebben a nem könnyű helyzetben is jól működik köztetek. És semmiképp ne egyedül tedd, válaszoljatok mind a ketten. Mondjátok is el a másiknak, hogy mit szedtetek össze! Hatalmas erő van abban, amikor két ember arról beszél, ami összeköti őket, amit adnak és kapnak egymástól, ami miatt együtt vannak.

Persze én is tudom, hogy van olyan kapcsolat, amit tényleg jobb lezárni, pontot tenni a végére, és elbúcsúzni, de még több olyan van, aminél jöhet a 2.0, ahogy az egyik ügyfelem fogalmazott. Rengeteg dolgot kell átbeszélni, újratervezni, másképp csinálni, új megoldásokat találni, de lehetséges. Lehetséges, de ki kell mondani olyan szavakat, amiket eddig nem mondtatok ki, csak vettetek egy nagy levegőt, és a szőnyeg alá söpörtetek. Muszáj kimondani őszintén, hogy mire vágysz. Mi az, ami boldoggá tesz, mi az, amit másképp szeretnél csinálni, egyébként marad minden a régiben, a szürkeségben, a ködben.

Próbáld ki, kezdj el másképp reagálni, másra fókuszálni! Ha még ennél is tovább szeretnél jutni, gyertek el egy online mediációra! El se tudod képzelni, hogy milyen változásokat lehet alig két óra alatt elérni. Itt tudsz jelentkezni: KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .