Folytassuk a Döntsük le a tabukat című sorozatunkat! Most egy olyan esetet dolgozunk fel, ami szintén tabu, szintén keveset hallani róla, és szintén sokan hiszik, velük ilyen nem történhet.

Szerelem közeleg!

3222090965_866249fe79_oFiatal lány, 18 éves, érettségi előtt áll, megismerkedik egy huszonéves fiúval. A fiú komolyabb, mint akiket eddig ismert, kedves, és ami a legvonzóbb benne: céljai vannak, tudja, mit szeretne, nem csak lóg a levegőben, mint kortársai. A fiú udvarias, az is fontos a számára, hogy a lány szüleivel jó kapcsolata legyen. Türelmes is, nem siet a szexszel. Szerelembe esnek, a fiatal lányt minden barátnője irigyel, hogy egy ilyen kedves, barátságos fiúval jár.

A fiúnak céljai vannak, nagyon eltökélt, sokat beszél arról, hogy ebben az országban nehéz boldogulni, hogy sok barátja él kint külföldön, és nemsokára ő is külföldre költözik. Kapcsolatuk egyre erősebb, természetes, hogy felmerül a hogyan tovább kérdése. Lány leérettségizik, szeretne továbbtanulni is, de hát lehet halasztani, sokan csinálják, hogy érettségi után külföldre mennek, világot látnak, kihagynak egy évet, majd hazajönnek és folytatják az iskolát.

Tervek

A lány szerelmes, el sem tudja képzelni, hogy elveszítse a fiút. Győzködi a szüleit, hogy minden rendben lesz, tudja mit akar, kihagy egy évet az egyetemen, tapasztalatokat szerez, utána folytatja. Sok ismerősük van, akik kimentek külföldre, semmi baj nem történt.

A szülők bizonytalanok, jobban örülnének, ha lányuk előbb befejezné az egyetemet, és utána menne bárhová. Úgy nevelték, hogy a tanulás az első. Kedvelik a fiút, de szerintük, ha tényleg annyira szeretik egymást, tudnak várni egy évet. A fiú menjen külföldre, lányuk tanuljon, aztán meglátják. Amit nem tudnak az az, hogy egy 18 évesnek 1 év az maga az örökkévalóság. Szó sem lehet róla.

Fiú naponta elmondja a lánynak, hogy nem tud élni nélküle, de neki muszáj mennie, itthon nem vár rá semmi, csak külföldön boldogulhat. Egy barátja már munkát is talált neki, ne aggódjon, eleget fog keresni, hogy mindketten megéljenek, a lánynak nem lesz más dolga, mint nyelvet tanulni.

A döntés után

Lány leérettségizik, elhatározzák, hogy utána szinte azonnal mennek. Nyelvkönyvek megvéve, iratok rendben, mindenki izgatott. Pénz átváltva. Szülők belenyugodtak, végül is ismerik már a fiút 1-2 hónapja, megbízható, komoly, nem lesz gond, vigyázni fog a kicsi lányukra. A fiú ezt őszintén meg is ígéri. Vigyázni fog rá.

Azután átlépnek a határon…

Az iratok, a pénz, a fontos dolgok a fiúnál vannak, ő figyel és vigyáz mindenre. Első dolga valamilyen ürüggyel elkérni a lány telefonját, valószínűleg olyasmit mond, hogy csinál egy képet, hogy megérkeztek, azt elküldheti a szüleinek. És a szülők többet nem hallanak a lányról. Egy ideig kapnak még leveleket, de beszélni valahogy sose sikerül vele. Várnak egy kicsit, majd utána mennek, de lányuk már nincs az országban.

Ami valójában történt

Átléptek a határon, a lány ott állt iratok, pénz és telefon nélkül. Fiú közli vele, hogy az utazás többe került, mint gondolta, a szállásért is fizetni kell, de neki van ötlete, hogyan törleszthet a lány…

A következő lépés az, hogy rászoktatják a drogokra, majd átviszik egy másik országba. Nyoma vész. Nehezen bizonyítható, hogy mi az, ami valójában történt, hiszen a lány önként ment a fiúval, a szülei is tudtak róla. Sokkal kisebb így a rizikója a lebukásnak, mintha akarata ellenére elrángatják valahonnan. Észrevétlenül csalták csapdába.

És ilyen tényleg van?

Igen, ilyen tényleg van. Nem ez a leggyakoribb módja a prostitúcióra kényszerítésnek, de ez is megtörtént már nem egy esetben.

Ma a prostitúció a tabutémák közé tartozik, és jelentős az áldozathibáztatás is. Egy 2013-as tanulmány szerint (itt olvashatja el) is többen gondolják azt, hogy a prostitúció a prostituált dolga, ügye, hibája, döntése. Hogy akik a szálakat mozgatják, csak a háttérmunkát végzik, hogy az egész azon a nőn múlik, aki ott áll az út mellett, vagy épp áll Hollandiában a „magyar utca” egyik ablakában.

A fenti esetben senki nem gondolná, hogy a lányon múlott az, ami történt. De gondoljunk csak arra, mi történne akkor, amikor sikerül kiszabadulnia, hazatér prostituáltként, drogokkal tele, önbecsülését elvesztve.

Mit tehetünk?

Ne engedjük el gyerekeinket sehova? Ne engedjük barátkozni, szerelembe esni őket? Meg lehet valahogy védeni lányainkat?

Van arra mód, hogy ne történjen meg a fenti eset? Igen. Fel kell, és fel is lehet rá készülni, hogy lányunk biztonságban legyen. Hogyan? Összeállítunk egy 10 pontból álló, gyakorlati tanácsokat tartalmazó segédanyagot, hogy ne történhessen hasonló eset.

Ha feliratkozik a Tabuk ledöntése listára, hamarosan elküldjük az összeállítást ingyen!

[wysija_form id=”7″]

És hogy miért tesszük ezt? Családokkal, szülőkkel dolgozunk, és nap, mint nap látjuk, hogy mennyi kihívással szembesülnek, hogy milyen sok mindenre kell odafigyelniük. Tanuljunk egymás tapasztalataiból!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .