A történetbe akkor csöppentem, amikor felhívott az anya, hogy a segítségemet kérje. Elmondta, hogy olvassa a honlapom, nagyon tetszik neki a munkám, szeretné, ha neki is segítenék. Vidéken laknak, elmennék-e odáig, kérdezte, mert ők a sok gyerek mellől nem tudnak Pestre utazni. Igent mondtam, megbeszéltünk egy időpontot.

Férj és feleség pontosan érkezett. Kedvesek, szimpatikusak, de nagyon fáradtak voltak. Leültünk. Mielőtt feltettem volna az első kérdést, már el is kezdték mesélni a történetüket.

A férjnek több gyermeke is van az előző házasságából. A feleség olyasmit tett, aminek a következményeként az apa megfogta a gyerekeit, és az anyukájához költözött. Elváltak, egy ideig a nagymamánál éltek. Közben megismerkedett a jelenlegi feleségével, elköltöztek albérletbe, lett egy közös gyermekük is. Egy ideig minden rendben volt, aztán jött a pokol.

megoldásfókuszú mediáció

A férj, az apa, aki ott ült velem szemben, elmesélte, hogy miután elköltöztek az édesanyjától, ő ellenük fordult. Nem tudja miért, nem tudja, mit tehetne, hogy ez megváltozzon. Az anyukája a volt feleséggel együtt olyan dolgokat tesz, amit soha nem hitt volna:

Azt mondják a gyerekeknek, hogy nem élnek igazi családban, és ott nem szeretik őket. Azt mondják a gyerekeknek, hogy a szülők el akarják küldeni őket otthonról, mert túl sokan vannak. Viszályt szítanak köztük azzal, hogy az egyiküknek kedveznek a másikkal szemben. A megbeszélt időpontokat nem tartják be. Azt mondják, jönnek értük, majd mégsem. Azt mondják 4 óra, majd 7 lesz belőle.

Az új feleséget folyamatosan szidja az édesanya és a nagymama, nagyon durva szavakkal. Tudják, mert a gyerekek mindent elmondanak, miután hazaértek. A szülők hallgatják őket, majd megpróbálják elmondani az ő verziójukat. A gyerekek olyan dolgokat tudnak a szüleik életéről, amik nem tartoznak rájuk. Túl sokat tudnak, túl sok felelősség van rajtuk. Az új feleség neveli a férj gyerekeit már 6 éve, és neveli a közös gyereküket is. És minden nap azt hallja, hogy rosszul csinálja.

Az apa elmondta, hogy bárkinek is mesél a helyzetükről, mindenki meglepődik, hogy az ő anyukája szövetkezett össze a volt feleségével. Mi motiválja ebben? Mi az, amiért a volt menyét választotta, akitől a saját fia vitte el a gyerekeket, minden ezzel járó felelősséget és költséget vállalva? Miért azt a szülőt választja, aki néha 1-2 hónapig nem keresi a gyermekeit – a saját fiával szemben, aki neveli és ellátja őket. Miért?

Minden kérdést körbejártunk, és minden kérdést megnéztünk egy olyan szemszögből is, amivel eddig nem találkoztak. Ez a megoldásfókuszú megközelítés. 

Minden kérdés a helyére került, minden problémára lett válasz, megoldás. Két és fél óra múlva mindketten azt mondták, hogy nagyon hasznos volt ez a beszélgetés, és most úgy tudják látni a helyzetüket, mint korábban soha.

Olyan szempontokat, olyan válaszokat kaptak, amelyek nem merülhettek fel addig, amíg csak maguk között panaszkodtak. Folyamatosan erről beszéltek, állandóan gondolkodtak, hogy mit tehetnének, de egy centit sem jutottak előrébb.

Nagyon tanulságos volt a beszélgetés, a történet, ezért is kértem engedélyt arra, hogy írjak róla. Amikor hozzám fordultak, teljesen kilátástalan volt a helyzetük, fogalmuk sem volt, mit csinálhatnának, hiszen mindent megpróbáltak már. Az anya az egyik ponton ezt kérdezte: hol a varázspálca, ami segíthetne ebben a helyzetben?

Tudjuk, hogy egy konfliktus akkor is megoldódhat, ha csak az egyik fél lép ki belőle. Ha az egyik fél másképp reagál, mint korábban, ha kilép az addig működtetett játszmából, akkor a másiknak sincs más választása, mint valami teljesen mást tenni, mint addig.

Amikor felálltak az ülés végén, volt tervük, voltak céljaik, jobban értették, hogy mi az ő szerepük a konfliktusban, és jobban értették azt is, hogy mi az, amit megtehetnek. Sikerült a gyerekek érdekében szétválasztani a lényeges és a lényegtelen dolgokat. Hatalmas lépést tettek meg, nagyon büszke voltam rájuk. Időt és pénz szántak arra, hogy jobbá tegyék a saját és a gyerekeik életét, és sikerrel jártak: már tudják, mit kell másképp látniuk, és azt is, melyek az első lépések a tarthatatlan helyzet megváltoztatása érdekében.

Ezért szeretem a mediációt, mert a kezdetben kilátástalannak tűnő élethelyzetekre is van megoldás. Nem nálam van a megoldás – én csupán a kérdéseket teszem fel. A válaszok azoknál vannak, akik ott ülnek velem szemben, és néha sírnak, néha nevetnek, gondolkodnak, beszélgetnek, figyelnek. Tesznek azért, hogy kilépjenek a rossz helyzetekből, és ezért minden tisztelet megilleti őket.

Megint megerősödtem abban a tudásomban, hogy a megoldásfókuszú mediáció valóban segít a reménytelennek tűnő konfliktusok megoldásában.

Szeretnél te is tenni azért, hogy egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben megoldást találj? Szeptember 15-ig még kedvező áron érheted el a megoldásfókuszú mediációt, szeptember 15. után az árak emelkedni fognak.

A részletekről itt tájékozódhatsz: Mediáció árak

Időpontot itt tudsz kérni: Kapcsolat

Várlak szeretettel egy beszélgetésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .