A mediációk, beszélgetések során annyi félreértés tisztázódik! Olyan gyakran kiderül, hogy fogalmuk sincs a feleknek, hogy mit gondol, érez a másik. Mindenki azt hiszi, hogy a párjának tudnia kell, hogy neki mire lenne szüksége, hiszen olyan sokszor elmondja! Nem igaz, hogy még mindig nem tudja. Pedig nem tudja.

Volt nálam nemrég egy házaspár. Nem válás miatt jöttek, hanem azért, hogy jobban megértsék egymást. A feleség kezdeményezte, mert úgy érezte, otthon képtelen úgy megfogalmazni mindazt, ami benne van úgy, hogy a férje meg is hallja. Pedig nem volt köztük konfliktus, semmi vihar, éltek szépen együtt már 20 éve, nevelték a gyerekeket. A feleség egyszer arra eszmélt, hogy fogalma sincs, mi jár a férje fejében, és úgy érezte, a férjének sincs arról, hogy az övében mi van.

Ezt ki is mondta, de a férj szerint ez butaság, jól ismerik egymást. Igen, az biztos, de az emberek változnak, fejlődnek, és az, hogy tudom, hogy a másik hogyan szereti a húslevest, és milyen dolgokért képes kiborulni, nem azt jelenti, hogy pontosan tudom, milyen irányba fejlődött az elmúlt években.

Ami nagyon megható volt nekem ebben a beszélgetésben az az, hogy valóban figyeltek egymásra, érdeklődve hallgatták mindazt, amit a másik megfogalmazott, azt, hogy mit szeretne igazán, milyen jövőt tud elképzelni, mire vágyik. A feleség elmondta, hogy ők 20 éve megegyeztek abban, hogy legalább 60 évet fognak együtt eltölteni, ebből 40 még hátra van, nem mindegy, hogy egymás mellett, vagy egymással élik-e le.

A házasság titka

Nem ez volt az egyetlen ilyen konzultációm. Nehéz megfogalmazni még egy kapcsolatban is (egyéb helyekről, munkahelyről ne is beszéljünk!), hogy mire van szükségünk. A nők többsége azt mondja, hogy csak akkor szól, hogy valami nagyon nem oké, amikor már teljesen ki van borulva miatta, hogy a párja nem érti őt.

Egy feleség mesélte, hogy felújították a lakásukat, és szinte mindent egyedül kellett csinálnia. Hogy szólt-e a párjának, hogy ez neki így sok? Nem. Vagyis a végén, amikor egy szekrényt kellett eltolni a faltól, és küzdött vele, tolta, húzta, nem ment. Na, akkor kiborult, csapkodott, kiabált, hogy nem igaz, hogy nem emeli fel a hátsóját (a férj akkor ért haza, szóval nem épp a tévé előtt ücsörgött), és nem segít neki!

A férj nem volt ott ezen a beszélgetésen, csak a feleség keresett fel. Megkérdeztem tőle, hogy ha most a férje is itt lenne, ő mit válaszolna, miért nem segített neki a felújításban?

A válasz: „azt mondaná, hogy azért nem segített, mert nem hagytam neki, hogy segítsen, mert soha nem vagyok elégedett azzal, ahogy ő a dolgokat csinálja, hogy én azt gondolom, ő nem ért ehhez, csak én.” Na igen.

Hogyan tudná úgy elmondani azt, hogy mire van szüksége, hogy a másik meghallja, és jól hallja meg? Az biztos, hogy akkor nem fogja megérteni, ha kiborulva és kiabálva egy feszült helyzetben vádaskodva vágja a fejéhez, hogy nem segít.

Egy mediációs helyzetben ez jól működik, sokkal könnyebben tudnak figyelni a párok a másikra, világosabb az üzenet, nyitottabbak a felek.

És mi a helyzet otthon, a családon belül, a négy fal között, ahol mindenki teszi a szokásos dolgait, elfoglaltságait, megvannak a napi rutinok, játszmák? Otthon hogyan lehet úgy beszélgetni, mint egy mediációs helyzetben?

Ennek a módját adom át az Online Kommunikációs Tréningen, amit most egy hétig ajándékba megkaphatsz a Kamaszmentő és a Kamasznavigátor Kézikönyv mellé. 

Aki személyesen szeretné megtanulni és gyakorolni, hogyan fogalmazza meg a saját igényeit, és hogyan beszélgessen úgy, hogy a másik is nyitottan reagáljon, és elmondja, hogy mi jár a fejében, annak van egy nagyon jó hírem!

November végén tartok egy 1 napos intenzív tréninget, amelynek a célja az, hogy a kapcsolatok fejlődjenek a kommunikáció eszközeivel.

Célja, hogy világosan lásd az utad, azt, hogy merre tartasz, merre tartotok ti ketten együtt. Egy egész nap csak arról fog szólni, hogy a kapcsolatoddal foglalkozz, hogy megismerd a fejlődési lehetőségeiteket. Hiszen olyan sok év áll még előttetek!

Érdekel? Szeretnél minél előbb értesítést kapni a pontos részletekről?

Kattints ide, add meg az e-mail címedet (amit titkosan kezelek!), és tedd fel a kérdéseidet, én pedig küldöm az információkat:

ÉRDEKEL!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .