Sose szerettem, ha valaki ezt mondja. Látszólag jó tanács, hiszen pozitív dolog az, ha valaki megtalálja a jót a helyzetében még akkor is, ha nehéz. A jót nézd, ne a rosszat! Keresd meg azt, aminek örülhetsz!

Valóban van, amikor szükséges ez a hozzáállás, hiszen a körülmények olyanok, hogy nem lehet változtatni rajtuk. Például, ha valaki börtönben van.

Viszont akkor, amikor lehetséges a változtatás, de az ember azzal hitegeti magát, hogy nem az, hogy ez van, ezt kell szeretni, akkor a hasonló biztatások többet ártanak, mint bármi más, hiszen konzerválják a rossz helyzetet, és azt a látszatot keltik, hogy nincs más lehetőség. Benne kell maradni a rosszban, hiszen „ezt dobta a gép”, és hát lehetne még ennél is rosszabb.

ceruzák

Ha a munka az, amivel kapcsolatban azzal nyugtatod magad, hogy nincs más lehetőséged, mint a rosszban megkeresni a jót, akkor csinálj egy próbát: képzeld el, hogy kilépsz a látszólag megváltoztathatatlan helyzetedből.

Holnap bemész, és beadod a felmondásodat. Ki hogyan reagál? Mit szól a főnököd? A kollégáid milyen arcot vágnak? Este, amikor otthon van a család, és nekik is elmeséled, ők mit mondanak? Örülnek, megijednek vagy kételkednek?

Kinek a reakciójától tartasz a leginkább? A felmondás melyik pontja tölt el szorongással? Az, hogy meg kell mondanod, nem dolgozol ott tovább (nekem ez volt a legnehezebb!), vagy az, hogy mi lesz utána? Ha már tudod, hogy pontosan melyik a legnehezebb része, akkor arra tudsz tervet készíteni.

Ha a jövő aggaszt, akkor csak azon gondolkodj, hogy hogyan tudnál olyasmivel foglalkozni, amitől valóban boldog lennél, ami nem megalkuvás az aktuális rosszal. Vannak, akik azt a munkát végzik, ami nekik tökéletes. Mi az, amit ők másképp tesznek, mint te? Készíts tervet, és utána valósítsd meg!

Mi a teendő akkor, ha a magánéleteddel kapcsolatban mondogatod magadnak, hogy „ez van, ezt kell szeretni?” Ugyanaz. Ha valaki olyan élethelyzetbe kerül, ami nyomasztja, amit csak rengeteg kompromisszummal tud élhetővé tenni, akkor az egyetlen esélye, ha változtat.

A változtatás alatt nemcsak a szakítást értem, hanem bármi olyasmit, amit másképp teszel, mint addig. Például kimondod, ami neked nem jó a kapcsolatban. Kimondod, hogy mit szeretnél igazán. Vagy eldöntöd, hogy nem mész bele olyan helyzetbe, ami neked nagyon megterhelő, ami miatt tele vagy rossz érzéssel, de eddig azt gondoltad, ezt el kell fogadnod.

És igen, van olyan kapcsolat, ami nem tartható fenn tovább. Képzeld el, hogy kilépsz a jelenlegi kapcsolatodból. Milyen érzés? Felszabadító? Vagy tele van szorongással, mert mit fog mondani a párod? Az aggaszt, hogy vele mi lesz? Amiatt tétovázol, hogy ő hogyan fogadja majd? Vagy az a probléma, hogy mi lesz a házzal, hitellel, autóval, esetleg a gyerekekkel? Hogy mit mond a család, a rokonság, a közös baráti társaság?

A jövő ijeszt meg? Ha együtt maradtok, akkor nagy eséllyel el tudnád nekem mondani egész pontosan, hogy hogyan fog kinézni az életetek x idő múlva, ugye? Ismered, együtt alakítottátok ki, együtt működtetitek.

Van jó része is, a többi pedig kompromisszum, hiszen lehetne sokkal rosszabb is. Ha különváltok, akkor fogalmad sincs, hogyan fog kinézni az életed x év múlva. Egyedül alakítod majd, vagy valaki mással? Ismeretlen, hiszen bármi lehet. Akár még boldog is lehetsz. Úgy igazán.

Mindenki a saját életéért, a saját boldogságáért felelős. Nagyon sok párral találkoztam már különböző élethelyzetekben, de olyat még nem láttam, hogy az egyikük ki szeretett volna lépni, mert nem volt boldog, a másik viszont tökéletesen az volt. Ha az egyiküknek nem az a jó kapcsolat, akkor a másiknak se az a jó.

Felelősek vagyunk az életünkért, azért, hogy mihez kezdünk vele, ez igaz az apróbbnak tűnő dolgokra is. Vizsgáld meg egy kicsit alaposabban a helyzetedet! Van olyan, ami zavar, amit szeretnél máshogy, szeretnél jobban csinálni? Akkor először is fogalmazd meg magadnak, lehetőleg írd is le. Aztán tedd fel a kérdést: hogyan tudnám jobban csinálni? (ne azt kérdezd, hogy tudnád-e, mert persze, hogy tudnád, a kérdés csak az, hogy hogyan!)

Még egy kis trükk: a hogyan tudnám jobban/ hatékonyabban/ konstruktívabban… csinálni kérdésre legalább 5 választ fogalmazz meg! Hidd el, hogy van 5 másik lehetséges út, és írd le őket! Aztán válaszd ki azt, ami a leginkább megvalósítható, majd tedd fel a kérdést: hogyan csináljam? És ott lesz a válasz!

moleskine

Ha az a probléma, hogy nagyon kevés pénzből élsz, akkor is tedd fel magadnak a kérdést: hogyan tudnék több pénzhez jutni? Mi az, amin tudok változtatni az életemben, amit tudnék másképp csinálni? Szerintem 10 lehetséges válasz sem túlzás, össze fog jönni annyi, ez biztos. Írd fel őket egy lapra, majd vizsgáld meg egyenként mindet! Melyik hogyan megvalósítható? Milyen lépéseket kell még ma megtenned azért, hogy elérd a célod? Írd le nagyon pontosan és részletesen (esetleg valakivel együtt), majd csináld meg!

A novemberi 1 napos intenzív tréningen azt is gyakoroljuk majd, hogy hogyan fogalmazzuk meg, amit valójában szeretnénk, majd hogyan valósítsuk meg!

Szeretnéd jobban képviselni az érdekeidet?

Szeretnéd tudni, mi az, amin változtatnod kell, és azt hogyan érheted el?

Gyere el! Kattints IDE, és minden információt megkapsz hamarosan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .