A Kamaszmentő kéziköny sosem volt még ennyire aktuális. Hogy miért? Megoldási helyzeteket kínál arra, hogy hogyan élj együtt kamasz gyerekeddel, hogyan vedd észre, ha valami nincs rendben körülötte, és hogyan szólítsd meg úgy, hogy válasz is érkezzen rá. Szülőként nem könnyű elfogadni azt, hogy a gyerekünk esetleg boldogtalan, nem érzi jól magát az életében, és nem lát kiutat a rossz érzéseiből, el se tudja képzelni, hogy hogyan változtathatna, hogyan fordulhatna jobbra az élete.

Az viszont még soha senkin nem segített, ha a környezete nem vett tudomást a gondjairól, és úgy tett, mintha minden rendben lenne. A kamaszokkal gyakran ez történik. A felnőttek legyintenek: ugyan, kamaszkor, majd kinövi!

Felelősségteljes gondolkodást várnak tőlük, olyan belátást, amire még nem képesek. Vegyék komolyan ez életet, de hogyan igazodjanak el a káoszban? Honnan tudhatnák, hogy mi az, ami fontos, és jelentősége van, és mi az, ami nem annyira számít?

kamaszmentő

A Kamaszmentő szülőknek szól, arról, hogy hogyan reagáljanak jól a problémás helyzetekre, hogyan viszonyuljanak a kamaszkor „tüneteihez”. Segít eligazodni a komolyabb kérdésekben is, segít felismerni az olyan jeleket, amelyeknél már szakember segítségére lehet szükség.

Amivel a Kamaszmentőben találkozhatsz:

  1. Siker és kudarc az iskolában, otthon, az életben. Miért gátolja a gyerek fejlődését, ha sokszor hallja, hogy milyen okos? Hogyan jelezzük vissza a pozitív dolgokat úgy, hogy az építő és ne gátló legyen a további eredmények elérésében? Miért fontos, hogy az erőfeszítéséért kapjon elismerést? Hogyan dolgozzuk fel a kudarcokat?
  2. Telefon, számítógép és szemtelenkedés. Minden, ami a kamaszokat ma jellemzi. Miért szemtelenek, és hogyan reagáljon a szülő? Mi van a tiszteleten beszéd és magatartás hátterében? Hogyan érje el a szülő, hogy a gyereke részt vegyen a család életében? Esetleírás – az apa, aki már nem bírta hallgatni, ahogy a lánya velük beszélt.
  3. Megoldásfókuszú szemlélet és megközelítés az iskolában. Hogyan működik a megfigyelésen alapuló pozitív visszajelzés? Mit nyerhetünk azzal, ha alkalmazzuk? Hogyan változik meg a tanulók hozzáállása, motivációja az iskolában és otthon?
  4. Megoldásfókuszú szemlélet és megközelítés otthon. Gyakorlati lépések, megvalósítható módszer, amely gyorsan pozitív eredményt hoz. Konfliktusos helyzetek elemzése a megoldásfókuszú szemlélet segítségével. Esetleírás, gyakorlati példák.
  5. Belső motiváció – kicsit túlértékelve. Hogyan kezeljük a teljesen motiválatlan és cél nélkül tengődő kamasz gyereket? A szülői szemléletváltás gyakorlata, esetleírással, konkrét lépések megfogalmazásával.
  6. Párkapcsolati kérdések kamaszkorban. Elvileg sokat tudnak a tinédzserek, gyakorlatilag alig valamit. Mitől jó egy kapcsolat? Mit jelent a tisztelet, a hűség, az elköteleződés, a helyes kommunikáció, a másik elfogadása? Hogyan lépjünk ki egy rossz kapcsolatból, milyen jelei vannak, ha nem működik? Hogyan beszéljünk a szexualitásról? Esetleírás – egy 15 éves szűz, aki bárkivel lefekszik.
  7. Evészavar és kezelése kamaszkorban. Okok, tények, és gyakorlati lépések. Mit mondj, és mit ne mondj a gyerekednek, ha gondjai vannak a táplálkozással? Esetleírás – egy 16 éves lány, aki három napig nem evett.
  8. Falcolás, önsebzés kamaszkorban. Divat, rossz szokás, vagy ennél sokkal komolyabb problémát jelent? Miért csinálják? Mit csináljon a szülő, ha kiderül, hogy a gyereke falcol? Mit mondjon, és mit ne mondjon neki? Esetleírás – egy 15 éves kamasz, aki kérte a szüleit, hogy segítsenek neki.
  9. Fiatalkori öngyilkosság. Az egyik legnagyobb tabu a kamaszokkal kapcsolatban. Kit érint? Ki van veszélyben? Tényleg meg akarnak halni, vagy csak figyelemre vágynak? Hogyan segíthetünk? Hogyan segíthet az iskola, az osztályközösség? Aki beszél róla az nem teszi meg? És aki kiírja Facebookra? 2 esetleírás a saját praxisomból.
  10. Mit tehet egy szakember? Hogyan dolgozom? Miben segít egy személyes konzultáció? Mikor javasolt a négyszemközti találkozás, és mikor jöjjön az egész család? Esetleírások, példák, történetek.

Gyakorlati tanácsok, rengeteg esetleírás, hazai példák, hazai megvalósítás.

Akinek kamasz gyereke van, annak pótolhatatlan segítséget nyújt a Kamaszmentő Kézikönyv

[su_button url=”https://mediacio-bekeltetes.hu/kamaszmento-kamasznavigator-2/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#c4ef2d” color=”#dc112d” size=”14″ wide=”yes” center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: heart” icon_color=”#9f1111″]KÉREM[/su_button]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .