Rengeteg olyan probléma lehet egy kamasszal kapcsolatban, ami miatt a szülők aggódhatnak. Túl sok is talán. Tanul, nem tanul? Kik a barátai? Van hobbija vagy inkább egész nap a gép előtt ül? Milyen zenét hallgat? Hogyan öltözik? Hosszú a haja? Eltakarja az arcát? Milyen a hangulata? Szomorú, melankolikus? Néha túlságosan feldobott? Egyik végletből a másikba esik?


converse-fields

Furcsa dolgok érdeklik? Zombik, vámpírok, katasztrófák, világvége? Vagy fogalmad sincs, hogy mi érdekli, mert nem beszél? Hol van az a pont, ahol a szülőnek bele kell avatkoznia? Hol van az a pont, amit már nem lehet azzal lerendezni, hogy „kamaszodik a gyerek”?

Mindenkinél máshol van. A szülők különböző súlyú problémákkal keresnek fel. Van, aki már akkor jön, amikor a gyerek az első alkalommal nem tartja be a szavát, amikor legelőször teszi meg, hogy azt mondja, 10-re otthon lesz, de csak éjfélre ér haza.

Van, aki akkor keres fel, amikor a gyerek már hónapok óta csavarog, iszik, dohányzik, nem tanul, egyetlen kérdésre sem válaszol. A többség a kettő között érzi azt, hogy baj van, hogy kicsúszott az irányítás a kezei közül.

Ez nem kizárólag a kamaszok szüleire jellemző, így van ez már attól a perctől fogva, hogy megszületik a kisbaba. Az egyik édesanya azonnal szakemberhez fordul, ha a babája 1 órával később alszik el, mint szokott.

A másik édesanya segítség nélkül küzd minden helyzetben. Akkor is, ha nem megy a szoptatás, akkor is, ha már az idegösszeomlás szélén áll. Nem kér segítséget, mert egy jó anya egyedül oldja meg a problémáit.

Nehéz beismerni, hogy nem megy egyedül, hogy a helyzet komolyabb annál, mint hogy jön a foga a babának, vagy épp fáj a hasa. Nehéz beismerni, hogy komolyabb a probléma annál, hogy a kamasz nem tartja be a szavát, hogy egyszer figyelmetlen volt.

Tele vagyunk mítoszokkal és városi legendákkal a jó anyákról, az igazi, vérbeli anyákról, akik az életük árán is megvédik a gyereküket, akik mindenüket feláldozzák az anyaság oltárán, akik mindig pontosan tudják, mi a teendő, és gondolkodás nélkül meg is teszik. Tele vagyunk elvárásokkal önmagunk és a környezetünk iránt, és ha mégsem aszerint történnek a dolgok, akkor lefagyunk, sokszor fel is adjuk, mintha kudarcot vallottunk volna, és innen már nincs tovább.

Mindenkinél máshol van a határ, és ez rendben is van. Nem muszáj minden problémánál azonnal farkast kiáltani, de ha eljön az a pont, ami valóban aggasztó, akkor nem kudarc szakemberhez fordulni. Hol ez a pont? Ezt csak a szülő tudja.

Amikor álmatlanul forgolódik, és fogalma sincs, hogy mit tehetne. Amikor különböző beszélgetéseket folytat a fejében a gyerekkel, a másik szülővel, a barátokkal, a családdal, de a valóságban ezek a beszélgetések nem történnek meg, vagy nem úgy történnek meg, és eredményt sem hoznak .

Amikor egyik végletből a másikba esik, hol a teljes szigort, hol a teljes engedékenységet próbálja ki. Ingadozik a „semmit nem tehetsz meg!” és az „azt teszel, amit akarsz, nem érdekel!” között.

Ekkor szükséges már szakember segítségét kérni, mert az nem a gyengeség, nem a kudarc, hanem a felelős és felnőtt gondolkodás jele. Ne add fel, hanem próbálj ki valami mást! Gyere el egy megoldásfókuszú beszélgetésre!

Szeretnél valódi és tartós változást elérni? Szeretnéd, hogy az, amit megbeszéltetek a gyerekkel, ne csak 2 napig tartson? Gyertek el egy beszélgetésre, szánjatok rá két órát!

Időpontot itt tudsz kérni: KAPCSOLAT

Ami már nagyon sok családnak nyújtott segítséget, ami modern és naprakész, a mai helyzethez igazodó összeállítás: KAMASZNAVIGÁTOR I. és KAMASZNAVIGÁTOR II.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .