Avagy a halogatás és a csodavárás művészete

Mit fogadtál meg legutóbb? Hogy sportolni fogsz? Vagy diétázni? Esetleg rendszeresen olvasni? Újra tanulni valami értékeset? Vagy azt ígérted meg magadnak, hogy rendszeresen találkozol majd a barátaiddal? Vagy azt, hogy most már igazán szembenézel majd a problémáiddal? Esetleg azt, hogy soha többet nem leszel indulatos a családoddal? A legutóbbi kiabálás volt az utolsó?

Miért nem csináljuk azt, amit megfogadunk magunknak? Miért fogy el a lendület és a kitartás néhány nap múlva?

fogadalom, elhatározás

Én sem vagyok kivétel, nehogy azt hidd! Számtalanszor elhatároztam már, hogy ismét elkezdek futni. Jó, de most túl meleg van. Hőségriadóban kezdjem el? Nincs is igazi futócipőm, nadrágom, övtáskám, kulacsom… Mikor menjek? Reggel vagy este? De hát dolgoznom kell. Pedig jó lenne nagyon. Rám férne a mozgás, jót tenne a lelkemnek is, és mindenki azt mondja, hogy szuper dolog. Akarom is. És mégsem teszem, legalábbis eddig nem tettem.

Nézzük csak meg az elhatározások dinamikáját!

Tudom, hogy meg kell tennem, el kell kezdenem. Elhatározom, hogy ezúttal megcsinálom. Ezúttal más lesz, megfogadom magamnak, hogy végigviszem az elhatározásomat. Ettől erősnek érzem magam, szinte már előre büszkeség tölt el. Ezek szerint valóban erős vagyok, hiszen most megcsinálom. Kihúzom magam.

Aztán valami olyasmi történik, mintha kiülnék a partvonalra, és onnan nézném, hogy valóban megcsinálom-e. Mintha ez valami teszt lenne arra, hogy elég erős vagyok-e. 

Aztán mivel nem történik semmi, meggyőzöm magam, hogy nem rajtam múlt, én mindent megtettem, de hát sajnos nem vagyok elég erős. És furcsa módon ettől jól érzem magam. Lehet, hogy van egy kis kudarc-érzetem, de alapvetően nem hiszem, hogy az én hibám. Az én dolgom az volt, hogy elhatározzam magam, amit meg is tettem. A többi azon múlik, hogy elég erősnek születtem-e. Lehet, hogy nem. Ezek után mesélhetem, hogy én megpróbáltam, de a futás nem nekem való.

Hogyan kellene ehelyett csinálnom?

Elhatározás után azonnal gyakorlati tervet kellene készítenem. Melyik nap kezdem? Holnap. Hány órakor? Reggel 7 és 8 között. Mit veszek fel? Hol kezdem és hol fejezem be? Hetente hányszor megyek? Mit csinálok, ha nem lesz kedvem? Hogyan veszem rá magam mégis? Hány kilométer a cél? Mivel jutalmazom magam, ha elérem?

Tudom, hogy az elszántság is, mint minden más, fejleszthető. Minden nap, amikor semmi kedvem, mégis megcsinálom, fejlődök, tanulok, edzem magam.

Nincs olyan, hogy születtem valamekkora erővel, ami vagy elég, vagy nem. Mindenben lehetek több és jobb, csak energiát és munkát kell beletennem. 

És ez minden fogadalomra igaz: diéta, mozgás, alkoholról, dohányzásról való leszokás, indulatkezelés, olvasás, írás, tanulás, bármi.

Aki olyasmit mond, hogy „nem nekem való, megpróbáltam, nem sikerült, nem vagyok elég erős, ez nekem nem megy, ehhez én kevés vagyok, lusta vagyok, buta vagyok…” az az első csoportba tartozik. Ők azok, akik kívülről nézik, hogy vajon menni fog-e. És persze, hogy nem fog menni, de nem is azért tettek fogadalmat, mert meg akarták csinálni. Azért tették, mert a fogadalom egy jó kis látszat-cselekvés. Olyan, mintha már tettek volna valamit, és az jó érzés.

Amikor arra gondoltam, hogy újra el fogok kezdeni futni, jól éreztem magam. Olyan volt, mintha már el is kezdtem volna. Szinte már sportolónak éreztem magam, ami szintén jó érzés, hiszen fiatalabb koromban mindig sportoltam valamit.

Hát akkor nekem is ideje szemléletet váltani: fogok egy papírt és egy tollat, és tervet készítek. Konkrét, gyakorlati tervet. És megcsinálom, mert tudom, hogy csak rajtam múlik, nem a körülményeken, és nem azon, hogy elég erősnek születtem-e. Hajrá!

Ha a te egyik fogadalmad az, hogy szeptembertől minden más lesz, mert a gyerek (vagy te magad) jobban és szorgalmasabban fog tanulni, akkor már nem kell sokáig várnod, hamarosan lehet jelentkezni az „Én már egyedül tanulok!” tréningemre. Új szemlélet, gyakorlati lépések, garancia a sikerre! 

Kezdés: 2015. augusztus 24.

Kérdésed van? Érdekel, hogy ezúttal betartom-e a fogadalmam? Írj egy e-mailt az info@mediaciok.hu címre, és tájékoztatlak a fejleményekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .