A kamaszok idegesítőek, ugye? Igen, azok. Nem is kicsit. Ülnek a gép előtt, nagyokat nevetnek, de már nem azon a kedves kisgyerekes hangon, hanem egy fura torokból jövő hörgésen, ami olyan, mintha valaki a körmét csikorgatná egy táblán.

Belépnek az ajtón, kabát, táska röpül, cipő lerúgva. Kinek van idegrendszere ahhoz, hogy napi százszor mondja el ugyanazt, hogy könyörögjön, hogy válasz nélküli kérdéseket tegyen fel? Iskola, tanulás, ugyan már! Számítanak a jegyek, térj már észhez gyermekem!

kamaszok

A jegyek csak akkor számítanak a kamasznak, ha van célja, ha tudja, hogy hol szeretne továbbtanulni, ha már alig várja, hogy bekerüljön a középiskolába, vagy épp az egyetemre. Ha fogalma sincs, ha úgy él, hogy majdcsak lesz valahogy, akkor mondhatod, sulykolhatod bele naponta, hogy miért is kell neki tanulnia, de hatása nem sok lesz.

Hogyan beszélj egy kamasszal?

1. Tudd meg, hogy mit akar!

Szerinted tanulnia kell, mert akkor lesz sikeres a jövőben, akkor kerül be egy jó iskolába, satöbbi. Ez teljesen rendben is van, hiszen a szülők jót akarnak a gyereküknek, de ez az, amit a szülő akar. Mit akar a gyerek? Erre van egy csípőből jövő válasz, vagy akár kettő is: semmit és azt, hogy hagyják békén telefonozni.

2. Mit akar a gyerek?

Tudd meg, hogy valójában mi az, amit akar! Ne gondolj semmi hatalmas dologra, ne várj világmegváltó terveket. Van, aki szeretne jobban focizni, van, aki kicsivel több önbizalmat szeretne, van, aki barátokat, vagy csak annyit, hogy jobban tudjon koncentrálni. Bármi is az, amit valóban akar, ne minősítsd, ne kritizáld, ne közöld vele, hogy abból nem fog tudni megélni. Hallgasd meg, majd:

3. Kérdezd meg, hogy milyen jelei lesznek annak, ha az, amit szeretne, megvalósul?

Az életének más területein milyen pozitív változásai lesznek annak, ha eléri, amit szeretne? Ha teljesül az, amire vágyik, akkor annak lesznek pozitív jelei az élet minden területén. Tudd meg tőle, hogy melyek azok a jelek!

4. A környezete, a szülei, a tanárai, a barátai miből fogják észrevenni, hogy megvalósult az, amit szeretne? Mi lesz más?

A kamaszoknak nagyon fontos, hogy hogyan látják őket mások, hogyan látják őket az emberek. Milyen benyomást tesznek, hogyan néznek ki, mit gondolnak róluk? Ha a barátaik észreveszik a pozitív jeleket, akkor az megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak. Azért már érdemes erőfeszítéseket tenni, ugye?

Ha azzal foglalkoztok, amit ő szeretne, és nem azzal, amit te szeretnél, sokkal motiváltabb lesz annak elképzelésében, az arról való beszélgetésben. Lehet, hogy még ő sem tudja, hogy hogyan érhetné el, valószínűleg nincs még tapasztalata abban, hogy milyen lépések vezethetnek a célok megvalósításához. Beszéljetek róla!

szemüveges

Ebben tud egy szülő segíteni. Egy kamasz már nem tesz meg mindent anyukája kedvéért, mint kisebb korában. Egy kamasz már szelektál a hallottak közül, és csak azért tesz erőfeszítéseket, ami neki hasznos. Azért nem fog jobban tanulni, mert anyukája szerint fontos. Viszont ha felismeri, hogy a tanulás viszi őt előre a saját útján, már elő fogja venni a könyveket. Ha felismeri, hogy az ő érdeke, hogy figyeljen az órán, hogy ne beszéljen vissza a tanároknak, akkor meg fogja tenni.

Hogyan érheted el, hogy ő maga akarja a változást?

Tudd meg, hogy mit akar! És arról beszélj vele, hogy milyen lesz az élete, ha azt eléri. A következő lépés:

5. Mi az, amit már most is ugyanúgy csinál? Beszéljetek arról, ami már most is jól működik! Hiszen biztos van olyan tantárgy, ami elég jól megy neki (nem feltétlenül kiválóan!), biztos van olyan óra, ahol valamennyire figyel, biztos van olyan tanár, akinek nem szól vissza, akit tisztel egy kicsit.

6. Kérdezd meg, hogy hogyan csinálja! Hogyan csinálja, hogy azon az órán figyel? Hogyan csinálja, hogy nem szól vissza annak a tanárnak? Hogyan csinálja, hogy arra a tantárgyra szokott készülni? Ha valami már működik, abból lehet többet csinálni. Ha valami már bevált, azt meg lehet ismételni többször is.

Ha a pozitív gyakorlatra figyeltek ahelyett, hogy a negatív dolgokról beszélnétek (amikor is a kamasz becsukja a fülét, és csak azt várja, hogy mikor lesz vége), akkor egyrészt jobb lesz a beszélgetés hangulata, másrészt esélyt adsz a gyerekednek, hogy olyan összefüggéseket lásson meg, amelyeket enélkül nem ismerne fel.

Azt naponta hallják, hogy mi az, amit rosszul csinálnak.

Mikor veszitek sorra azokat a dolgokat, amiket már most is jól csinál? Apróságok ezek, viszont jelei annak, hogy vannak pozitív dolgok az életében, olyanok, amik már most azt jelzik, hogy képes lesz a változásra.

Mikor működik? Akkor, ha te, a szülő hiszel benne. Hiszel a saját gyerekedben? Képes a változásra? Még akkor is, ha eddig ennek nem volt olyan jele, amivel te elégedett lehettél?

Ezek az első lépések ahhoz, hogy megváltozzon a gyerekeddel való kommunikációd, és nem is fog könnyen menni. Lehet, hogy nem mondja meg neked azonnal, hogy mi az, amit valójában szeretne. Lehet, hogy minden kérdésedre azt feleli, hogy „semmit”.

Ha így van, ha úgy érzed, hogy nálatok ez nem működik, akkor olvasd el ezt a könyvet, vagy rendeld meg ezt a csomagot, esetleg gyere el erre a képzésre! Vagy egyszerűen csak tedd fel a kérdésedet, írd le a kétségeidet ide!

Van segítség, higgy benne, és használd!

Hamarosan indul a Kamaszmentő-projekt! Szeretnél az elsők között értesülni a részletekről? Iratkozz fel a hírlevelemre!

[wysija_form id=”1″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .