Ismered az érzést, amikor századszor mondod el ugyanazt, minden eredmény nélkül? Ismered az érzést, amikor már te is előre unod azt, amit mindjárt el fogsz mondani? Mikor látod a gyerekeden, hogy becsukja a füleit, rámered egy távoli pontra, és csak arra vár, hogy mikor fejezed már be?

Mit tegyél, ha elfogy a türelmed?

Bármikor eljöhet az a pont, amikor úgy érzed, inkább feladod, inkább hagyod, csináljon mindenki, amit akar. Van, aki már akkor így érez, amikor még csak pár hónapos a gyermeke, van, akinél később jön el ez a pillanat, van, akinél soha. A többség azonban többször is így érez, hetente, havonta elmondja, hogy „nem érdekel, csinálj, amit akarsz!” Egy konzultáción mondta nekem egy 13 éves fiú, hogy ezt nem érti, mert az anyukája sokszor mond ilyesmit, de aztán mégsem csinálhatja azt, amit akar. Akkor miért mondja?

Kamaszmentő - projekt

Azért, mert eljutott a türelme végééig, azért, mert úgy érzi, már semmi hatása nincs annak, amit mond, azért, mert fogalma sincs, mit tehetne.

Mielőtt kimondod, hogy „Csinálj, amit akarsz”, próbáld ki ezeket:

  1. Menj ki a szobából, akár még a lakásból is. Menj ki, hogy ne legyen előtted a gyereked, ne is lásd egy rövid ideig. Amíg ott van előtted, addig mondani fogod neki, addig nem fogod tudni abbahagyni.
  2. Nyugodj meg, vegyél mély lélegzetet, tedd azt, ami megnyugtat. Addig ne mondj neki semmit, amíg ideges vagy. Tudom, hogy jönnek a jobbnál jobb gondoltok, elhitetik veled, hogy ha ezt elmondod a gyereknek, azt majd végre megérti, ezzel olyan jól meg tudod világítani, hogy mi a problémád, hogy megérti végre, és megváltozik, belátja, hogy igazad van, hogy ez így nem mehet tovább. Van egy rossz hírem: nem fogja megérteni. Amíg ideges vagy, addig csak az indulatot fogja meghallani, csak azt fogja érteni az egészből, a tartalmi részét nem.
  3. Lépj ki a helyzetből, és csak akkor akard megbeszélni, hogy mit szeretnél, ha már mindenki megnyugodott. Amikor erre kerül a sor, akkor figyelj arra, hogy ne kerüljetek vissza a feszült helyzetbe, mert akkor ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok.
  4. Ne add fel! Bízz magadban, bízz a gyerekedben, bízz az egész családodban! Eddig is eljutottatok valahogy, eddig is működött a kapcsolatotok, ezután is menni fog. Vannak kritikusabb helyzetek, vannak olyan szituációk, amikor valóban úgy tűnik, hogy nincs tovább, de ne add fel! Nem próbáltál még meg mindent, még van esélyed javítani a kapcsolatotokon.
  5. Próbálj ki valami mást! Valamit, amit eddig még nem próbáltál. Bármi lehet ez, lépj ki a szokásos sémákból, és tegyél valami szokatlant. Menjetek el valahova kettesben, menjetek el egy távoli rokonhoz, vagy csak úgy üljetek be a kocsiba, és előre! Menjetek el moziba, vagy vacsorázni, vagy csak otthon csináljatok valami mást!
  6. Ha már nincs semmi ötleted, ha már úgy érzed, legszívesebben feladnád, akkor próbáld ki a Kamaszmentő – projektet! ! A te lehetőséged, hogy valami olyasmit tegyél, amit egyébként nem szoktál. A Kamaszmentő – projekt egy kapaszkodó, ami azoknak szól, akik már majdnem feladták, akik nagyon szeretnék, hogy jobbá váljanak a dolgok, de fogalmuk sincs, hogy mit tehetnének.

Részletek itt: KAMASZMENTŐ – PROJEKT

Ami még segíthet: KAMASZNAVIGÁTOR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .