Ha csak úgy általánosságban beszélünk az ünnepekről, akkor ezek a szavak jutnak az eszünkbe: szeretet, béke, nyugalom, ajándék, pihenés, boldogság, együttlét, család, összetartozás, szépség, tisztaság, nevetés.

boldog ünnep

Ha viszont elkezdjük mesélni a valós személyes élményeinket, akkor többnyire sajnos másképp hangzanak azok a szavak, amelyek először az eszünkbe jutnak. Miért? Mert az ünnep tökéletes konfliktusforrás, mert senki nem teheti azt, amit egyébként szokott, mert mindenkinek jól kellene éreznie magát, figyelnie kellene a többiekre. Ráadásul tele vagyunk ki nem mondott elvárásokkal, tele vagyunk olyan mintákkal, amelyeket még gyerekkorunkból hozunk, és tudattalanul is feszültséget generálnak.

És persze minden évben ugyanazokba a vitákba futunk bele, ugye? Megfogadjuk, hogy idén most minden más lesz, aztán azon kapjuk magunkat, hogy nem lett más, ugyanolyan, mint tavaly. No majd jövőre.

Hogyan lehet idén valóban boldog a karácsony?
  1. Vegyétek komolyan a felkészülési időt! Hidd el, hogy az Adventnek van értelme, nemcsak annyi, hogy szép sorban gyertyát gyújtunk. Felkészülés, várakozás, ráhangolódás, mindezt közösen. Az Adventben nagyon fontos, hogy az ünnep szép lassan érkezik meg, nem rohanva, nem kapkodva, nem feszülten és idegesen. Hétről hétre egyre közelebb kerül, és ha ebből a várakozásból együttlét lesz, és közös program, akkor az nagyon sokat ad a karácsony ünnepéhez. Hittől, vallástól függetlenül lehet együtt várni karácsony napját.
  2. Szintén a felkészülési időhöz tartozik, hogy legyen mindenkinek feladata, a gyerekeknek is, az apának is, az anyának is. Már egy hónappal az ünnep előtt érdemes megbeszélni, hogy ki mit vállal. Takarítás, vásárlás, ajándékok kiválasztása, csomagolás, főzés, az ünnepi menü összeállítása… rengeteg feladat és tennivaló akad, és ha ez is közös, ha mindenki kiveszi a részét belőle, akkor egyrészt az anya nem kap idegösszeomlást, mire eljön a karácsony, másrészt megerősödik az összetartozás érzése, és sokkal kevesebb lesz a feszültség, mintha mindent egyetlen személy csinálna.
  3. Az egyik legfontosabb pontja a nyugodt ünnepnek az, ha most leülsz egy papírral, és végiggondolod, hogy hogyan szokott ez nálatok történni. Pontról pontra menj végig az ünnepen, és jegyezd fel azokat a pontokat, amelyek feszültséget generálnak. Biztos vagyok benne, hogy pontosan tudod, hogy mikor és hogyan érkezik el az a pillanat/pillanatok, amikor veszekedés, vita, feszültség lesz a boldog ünnepből.
  4. „Ha valami nem működik, csináld másképp!” Mondja Steve de Shazer, és ezzel nagyon egyet tudok érteni. Ez több annál, mint hogy elhatározod, hogy idén másképp lesz, idén biztos nem lesz veszekedés, végig nyugodt maradsz, idén elkerülöd. Ez kevés, mert nem kizárólag rajtad múlik, és ha csak annyit fogadsz meg, hogy idén nem lesz veszekedés, akkor marad egy hatalmas űr, mert oké, de akkor mi lesz helyette? Mit és hogyan fogsz másképp csinálni azok helyett a dolgok helyett, amelyek veszekedéshez vezetnek? Pontosan tervezd meg, amit másképp fogsz csinálni, írd is le, ha szükséges, vond be a többieket is.
  5. Fogadd el a segítséget! Engedd el a maximalizmusodat, és hidd el, hogy az is lehet jó, amit a másik csinál. Fogadd el az ajándékot, engedd meg, hogy más is részt vegyen a felkészülésben. Néha ez a legnehezebb, tudom. Ha valamelyik családtagod megkérdezi, hogy mit segíthet, akkor mondd meg! Ne várd, hogy magától találja ki, ha eddig soha nem volt lehetősége beszállni a feladatokba. Ne várd, hogy a gyerek majd magától rájön, hogy neki is vállalnia kellene valamit, mert mégis ez egy családi ünnep. Mondd el, hogy mire van szükséged, mondd meg, hogy mitől lenne neked könnyebb.
  6. karácsony2
  7. Vannak olyan régóta húzódó konfliktusok, amelyeknél ez a lista már kevésnek bizonyul, mert a problémát nem lehet megoldani nyílt és őszinte kommunikációval, nem lehet közös a felkészülés, mert esetleg a családtagok nem is állnak szóba egymással. Vannak helyzetek, amikor már előre tudja mindenki, hogy nem lesz jó a karácsony. Ilyen esetben egyetlen dolgot tehetsz: higgy a változásban, hidd el, hogy mindezekkel együtt mégis lehet mit tenni! Felajánlok egy lehetőséget, hogy kapjatok egy olyan esélyt, amit kár lenne kihagyni, egy olyan lehetőséget, ami most kizárólag azoknak a családoknak szól, ahol már akkora a baj, hogy egyedül nem tudják megoldani.
  8. Mit kell tenned ahhoz, hogy te is megkapd ezt az esélyt? Írj egy e-mailt, írd le, hogy miért gondolod, hogy nektek szól az ajánlat, és a válaszban megkapod, amire szükséged van! A cím, amire a levelet küldd: info kukac mediaciok.hu. Ne habozz, kezdd el írni már most, mert mit veszíthetsz? Annál, ami most van, csak jobb lehet, ugye?
Várom a leveled 2015. december 14-ig!

Addig is egy kis ráhangoló zene:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .