brianBrian Tracy egyik előadását hallgattam ma, ami a célokról szólt. Szeretem őt hallgatni, mert egyszerű, nem bonyolítja túl a dolgokat, de közben nagyon is inspirál. Foglalkoznunk kell a saját jövőnkkel, mert különben csak sodródunk a világban.

Nemrég beszélgettem valakivel, akinek nem volt jövőképe. Egy megoldásfókuszú beszélgetés a jövőről szól, úgyhogy ez egy igazi kihívás volt. Hogyan beszélgessek a jövőről valakivel, akinek nincs jövőképe? Arról beszéltünk, hogy mi kellene ahhoz, hogy legyen neki. A jövőkép megléte is egy cél.

A célok nagyon fontosak ahhoz, hogy előrébb juthass az életben. Akár a magánéletben, akár a munkádban szükséges, hogy világosan lásd, hova szeretnél eljutni. Ez nem arról szól, hogy reálisak-e ezek a célok, nem is arról, hogy ebben a pillanatban elérhetnéd-e őket. Cél lehet olyasmi is, ami most még csak egy álom, amit nagyon szeretnél, ami boldoggá tenne. Ne hessegesd el csak azért, mert most még fogalmad sincs, hogyan érhetnéd el.

Jöjjön egy feladat, amit Brian Tracy ad mindannyiunknak (2-3 perc az egész, ennyi időd csak van, ugye?):

Vegyél elő egy üres lapot és egy tollat. Írj fel 10 olyan célt, amit az elkövetkező 12 hónapban el szeretnél érni!

Nem kell reálisnak, nem kell elérhetőnek, nem kell azonnal megvalósíthatónak lenniük. Engedd el a fantáziád, és olyasmit írj fel, amit valóban nagyon szeretnél! És most hajtsd össze a papírt, és jól dugd el. Ne is vedd elő, csak 12 hónap múlva. Hogy mit fogsz tapasztalni? Azt, hogy 10-ből 8 célodat elérted. Próbáld ki, mit veszíthetsz?

Mi a trükk benne? Ha ilyen egyszerű, miért nem válnak valóra a célok akkor is, ha nem írod le őket?

Elárulom: a gondolkodásmódon dől el az egész. Addig, amíg a célok csak elérhetetlen álmoknak tűnnek, nem hiszed el egy pillanatig sem, hogy képes vagy megvalósítani őket. Vagy olyasmiben bízol, hogy „majd ha megnyerem a lottót”, akkor ez meg ez lesz.

Mondok egy példát: szeretnél egy szuper autót, nagyobb házat, jobb munkát? Álmodozol róla? Minden héten eszedbe jut, hogy ha MOST megnyered a lottó ötöst, akkor felmondasz, elköltözöl, minden más lesz? Amíg a nyereményen jár az eszed, azt látod az egyetlen lehetséges útnak. Nem gondolkodsz tovább.

Abban a pillanatban, hogy leírsz magadnak 10 célt, amit szeretnél elérni az elkövetkező 12 hónapban, kikerülsz a „majdhamegnyeremalottót” spirálból. Akkor már a kérdésed így hangzik: Hogyan érhetem el a céljaimat?

Hogyan lehetne olyan munkám, amivel több pénzt keresek? Hogyan vehetnék egy nagyobb lakást? Hogyan léphetnék egy másik útra? Mi kell ahhoz, hogy képes legyek váltani? Mi kell ahhoz, hogy meghozzak egy régóta halogatott döntést?

A „Hogyan érhetem el?” kérdés kitágítja a horizontot, előre viszi a gondolatokat, megmutatja a lehetőségeket. Nincs benne semmi misztikus, semmi „ezo”. Csak arról szól, hogy ne zárd be magad a mostani helyzetedbe, ne valami külső csodában bízz.

Új munkát szeretnél? Kilépnél a párkapcsolatodból? Elutaznál valahova? Ne azt sorold, hogy miért nem teheted meg, hogy milyen külső tényezők akadályoznak abban, hogy lépj. Tedd fel így a kérdést minden nap: HOGYAN érhetem el a céljaimat?

Nekem is van egy listám, most készítettem. Aztán eldugtam. 12 hónap múlva, 2016. május 6-án találkozzunk mindannyian, akik most összeírtunk 10 célt, amit el akarunk (el fogunk) érni, és nézzük meg, mennyi valósult meg belőle!

Benne vagy? Egy év múlva keresni foglak. Ha még nem iratkoztál fel a hírlevélre, tedd meg most, hogy biztosan találkozni tudjunk:

[wysija_form id=”1″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .