Vegyük sorra azokat a pontokat, amelyekben mindenképpen meg kell állapodniuk a szülőknek:

1. Kié a szülői felügyelet? Ha mediátor segítségét kérik, akkor a szülői felügyelet közös marad a válás után.

2. Hol lesz a gyermek gondozási helye? A gondozási hely kijelölése semmilyen extra joggal nem ruházza fel a szülőt, nem lesz több szava a döntések meghozatalában, viszont mindenképpen meg kell állapodniuk abban, hogy melyik szülőnél kerül kijelölésre.

3. A másik szülő mikor és hol találkozhat a közös gyermekkel? Amennyiben a bíróság dönt a kérdésben, akkor nagy valószínűséggel a kéthetente hétvégét jelöli ki a láthatásra, ez pedig a legtöbb szülő részére nem megfelelő. A mediációs megállapodás ezzel szemben személyre szabott, teljesen szabadon kijelölhető akár napi beosztásban is.

Van, aki minden második nap, van aki minden délután találkozik a gyermekével.

4. Mekkora a gyermektartás összege, és milyen formában kerül kifizetésre? A gyermektartást a külön élő szülő adja, de nem a másik szülőnek, hanem a gyereknek, ezért nem lehet tőle eltekinteni. Egyik szülő sem mondhat le róla, mivel azt a gyerek szükségleteire kell fordítani.

Több olyan megbeszélésem volt már, amikor az egyik szülő lojális szeretett volna lenni, ezért nem akart gyermektartást kérni. Nincs rá lehetőség, de az összeg nagyságáról meg lehet állapodni. A legjobb, ha a kifizetés utalással történik, mivel az visszakereshető, ellenőrizhető.

Ami még fontos a gyermektartással kapcsolatban az az, hogy milyen időközönként kerül felülvizsgálatra. Évente, kétévente mindenképpen szükséges, hiszen az infláció mértékével érdemes növelni.

6. Mi lesz a gyermek életútja? Az egyik legnehezebb kérdés, mivel nehezen meghatározható, nagyon sok tényezőtől függ. Viszont egy olyan kérdés, amiről a szülőknek közösen kell döntést hozni. Hova fog óvodába, iskolába járni? Milyen különórákon vesz majd részt? Sportolni fog vagy zenélni, esetleg matek szakkörre megy?

Ha a szülők nem válnak el, ezekről a kérdésekről fokozatosan, külső segítség nélkül hoznak döntéseket, válás során viszont át kell gondolni jó előre mindent. Beszélniük kell a szülőknek egy hatalmas krízis és konfliktus közepén a gyermek érdekében. Ezért hatékony a mediáció, mert sikeresen megindítja a kommunikációt, viszont mederben is tartja, a megbeszélés nem mehet át veszekedésbe.

7. A többi ember és a gyermek. Szándékosan fogalmazok tág kategóriákban, mivel sok tényező tartozik ide. Az egyik legfontosabb a nagyszülőkkel való kapcsolat. Nekik is vannak jogaik, meg kell kapniuk a lehetőséget arra, hogy együtt lehessenek az unokájukkal. Sokszor felmerül a másik szülő részéről olyan kérdés, hogy szeretnék, ha a nagyszülők ezt meg azt ne mondják az unoka előtt. Ebben nem tudunk megállapodni, hiszen az ő nevükben senki nem ígérhet meg semmit. Arra viszont van lehetőség, hogy a nagyszülők is eljöjjenek egy mediációs megbeszélésre.

A többi emberhez tartozik még az új párkapcsolat is. Érzékeny téma, de szintén muszáj beszélni róla, hogy ne később legyen konfliktus belőle. Mikor és milyen körülmények között találkozik a gyerekkel? A másik szülő megismerheti? Mikor és hol? Ki beszél róla a gyerekkel? Nem tűnnek ezek fontos kérdésnek első pillanatban, de rengeteg vita kerülhető el, ha a felek előre tisztázzák, hogy hogyan kezelik majd az új helyzetet.

8. Ünnepek. Ide tartozik a karácsony, a Húsvét, a szünetek, a születésnap, a névnap és minden jeles esemény. Muszáj valamilyen beosztást előre elkészíteni, hogy ne az ünnep előtt vesszenek össze a családtagok.

Több olyan megállapodás született, ahol elfelezték az ünnepeket: karácsony anyánál, Húsvét apánál, születésnap anyánál, névnap apánál, és így tovább. A következő évben pedig csere. Így mindenki – a gyerek is – pontosan tudja, hogy hogyan és mikor és kivel fog ünnepelni. Biztonságot ad, keretet az évnek, nem befolyásolhatják a szülőket a pillanatnyi hangulatuk.

Azt fontos tudni, hogy a megállapodás betartásához szükséges valamennyi rugalmasság, hiszen bárkinek közbejöhet olyan feladata, amit nem látott előre. Ha a szülők kommunikálnak, akkor ez nem okoz gondot. Ha ez nem megy nekik, akkor lehetőségük van mediációs utánkövetést kérni, pár hónap elteltével újra találkozunk, és átbeszéljük, mi működik, min szükséges esetleg változtatni.

A mediációs megállapodást a bíróság és a gyámhatóság is elfogadja. Aktuális? Kérj időpontot: kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .