zárt ajtók mögött

Zárt ajtók mögött megyünk egymás agyára.

Nem tudom, hogy gyerekkoromban hányszor hallottam az „Amíg az én házamban laksz, addig…” kezdetű mondatot, de arra világosan emlékszem, hogy milyen igazságtalannak éreztem, hiszen nem volt választásom máshol lakni.

Ma már pontosan tudom, hogy mi vezet egy ilyen mondat kimondásához, milyen frusztráló együtt élni egy (két – három) kamasszal, milyen idegőrlő hallgatni, hogy azt hiszi, mindent tud a világról, hogy azt hiszi, pontosan ért dolgokat, pedig alig van fogalma bármiről is, hiszen még semmit nem látott, semmit nem tapasztalt. Az otthon és az iskola között ingázik, játszik, videókat néz, ugyan már!

zárt ajtók mögött

Akkor is nehéz, ha érted, hogy mi történik, ha érted, hogy próbálja átvenni az irányítást a saját élete felett, próbál nagyon egyedi és különleges lenni, olyan, amilyen nincs még egy. Azt hiszi, hogy senki nem gondolkodik rajta kívül, de legalábbis olyan mélyen senki. Azt hiszi, hogy a körülötte élő felnőttek mind felszínesek, nincs is életük, de ha van is, az beszűkült és unalmas.

Ő másképp fogja csinálni, az biztos. Nem lesz alkalmazott, aki utál dolgozni, nem lesz olyan, akik gürizik otthon, gürizik a munkahelyén, vásárol, házimunkát végez. Ő majd bejárja a világot, elmegy Indiába, Ausztráliába, mindenféle érdekes helyre, nem cövekel le egy lakótelepen.

Szülő és kamasz tökéletesen egymás agyára mennek bezárva egy lakásba. A szülő már pont belefáradt a könyörgésbe, a tanulásba, a noszogatásba, a korlátok félállításába és betartatásába, a kamasz pont erőre kap, és azt hiszi, mindent jobban tud.

Válaszút előtt állnak a szülők ekkor:

1. lehetőség:

Elhatárolódnak, elzárják magukat a gyerek elől, nem vesznek tudomást a jelekről, ellátják a szülői feladatukat, de valódi kapcsolatot nem tartanak fenn. Arra sem fordítanak figyelmet, hogy valódi önállóságra neveljék a gyereket, mindent megcsinálnak helyette, így próbálnak kicsit kompenzálni. Kiszolgálják a kamaszt, aki ezt természetesnek is veszi.

2. lehetőség:

Legyünk inkább haverok! Nézzünk együtt filmeket, ha nem akarsz, ne tanulj, ha nem akarsz, ne fürödj, elég nagy vagy már, csináld, ami jól esik. Lazulás az élet, az a fő, hogy jól érezzük magunkat, tegyünk a következményekre! Ettől a szülők újra jófejnek, újra fiatalnak érzik magukat, azt hiszik, ha elég lazák, a kamasz tisztelni fogja őket. Pedig nem. Ez világos, ugye? A tinédzsernek szülőre, nem haverra van szüksége.

3. lehetőség

A szülő kitart és továbbra is szülő marad, tartja a határokat, azt teszi, ami mindenkinek a legjobb. Elviseli az „arcoskodást”, nem engedi tovább a korlátok kitolását, mint amennyire az neki komfortos. Teret ad az önállósodási törekvéseknek is, elsősorban a kamasz saját dolgainak a felügyeletét adja át. Tanulás, tanszerek, saját szoba, ruhák, egyéb tárgyak, beleértve a takarítást és a pakolást is.

És igen, valóban sok igazság van abban a mondatban, hogy „Amíg az én házamban laksz, addig…”. Amíg együtt él gyerek és szülő, addig a szülő mondja meg a szabályokat, ő állítja fel a határokat. Ne add át ezt a feladatot a gyereknek, hiszen még nem kész rá. Még nem tudna egyedül boldogulni, még nem lenne képes egyedül fenntartani magát, szóval ne ő mondja meg, hogy mit szabad és mit nem.

Ellenkezni fog? Igen. Azt mondja majd, hogy itt túl nagy a szigor, bezzeg más családokban a gyerek azt tesz, amit akar? Igen. Nem is egyszer. Minden vitánál a fejedhez vágja majd, de neked nincs más dolgot, mint kitartani, erősnek maradni még akkor is, ha már belefáradtál a szülőségbe.

Bármibe bele lehet fáradni, amit 12-13 éven keresztül csinálsz, a gyereknevelés sem más, sőt. Egész embert kíván, teljesen kimeríti az energiádat, lefoglalja minden gondolatod, tele van hullámzó érzésekkel. Fárasztó.

4. lehetőség

Nyisd ki az ajtót, engedj be friss levegőt! Kérj segítséget, foglalkozz a jövővel, nézz előre, ne topogj a múltban, és hidd el, hogy mindenki képes a változásra: te is, a gyereked is. Ne zárkózz be, lépj ki az ajtón, és tegyél valamit, amit korábban még nem.

Gyertek el hozzám együtt, vagy gyere egyedül, és a friss levegővel új energiát is kapsz, lendületet, bizalmat, új perspektívát. Próbálj ki valami újat, gyere el egy olyan beszélgetésre, amilyenben még nem volt részed!

Részleteket itt találsz: KAMASZMENTŐ – PROJEKT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .