Azt mondják az ügyfelek, hogy nem fognak tudni megegyezni, kizárt, hogy nekik ez egyből sikerülni fog, ahogy ők most egymással vannak, az majdhogynem reménytelen. Rendben, beszéljünk, de megállapodás biztos, hogy nem lesz, higgyem el.

Nagyon sok múlik azon, hogy én, mint mediátor milyen előfeltevésekkel ülök le egy beszélgetésre. Elhiszem, hogy valóban nem fognak tudni megegyezni? Elhiszem, hogy annyira rossz a viszony, hogy semmi esélye a megállapodásnak?

mediáció

Ha úgy vezetem a beszélgetést, hogy jól van, próbáljuk meg, és meglátjuk, mi lesz, de valószínűleg semmi, akkor elveszem tőlük a lehetőséget arra, hogy többet tegyenek magukért, mint amennyit kezdetben hittek.

Bárhogy kezdjük is el, bármit mondjanak is a mediáció előtt, tudom, hogy képesek a megegyezésre. Nem számít, mennyire volt rossz a viszony, nem számít, mióta nem tudnak szót érteni egymással, van esély a megegyezésre. Ezzel az előfeltevéssel ülök le velük, és ezt tartom végig a szemem előtt.

Ez nem önbecsapás, tapasztalatom is van arról, hogy valóban van esély. Bármelyik pillanatban megfordulhatnak a dolgok, bármelyik pillanatban odafordulhatnak egymáshoz, és kimondhatják az első őszinte szót a másiknak. Lehet, hogy az egy fájdalmas mondat, lehet, hogy egy utolsó segélykiáltás, hogy „értsd már meg, hogy az milyen volt nekem”, nem is fontos, mert ha elindul a nyílt kommunikáció, ha ki merik mondani őszintén, hogy mit éreztek a múltban, mit éreznek most, akkor már csak egy lépés a közös megegyezés.

Nem tudom, hogy mi fog történni a mediáció során, nem tudom, hogy milyen problémákkal küzdenek, de azt tudom, hogy van megoldás. Mindig. Volt már reménytelennek tűnő esetem, volt már olyan megrekedés, hogy majdnem én is elhittem, hogy vége, de csak majdnem.

Azért tudom, hogy az ügyfeleim képesek 3 óra alatt eljutni a megállapodásig, mert hiszek bennük. Nem magamban, nem az én képességeimben, hanem bennük, akik eljönnek, és meg akarják oldani a problémáikat. Ők a szakértők a saját életükben, ők azok, akik tudják, hogy mire van szükségük, és akik azt is tudják, hogy milyen megoldás jó mindenkinek.

Az ő kezükben van a döntés, én csak a folyamatot irányítom, kérdezek és figyelek, észreveszem a legapróbb pozitív változást is, és visszajelzem nekik. Látom őket, valóban őket látom, elismerem a küzdelmüket, a munkájukat, amit a megoldás keresésébe fektetnek. És tudom, hogy képesek arra, hogy meg is találják.

mediáció

Akkor is tudom, hogy az előttem ülő képes a változásra, képes arra, hogy jobbá tegye a dolgokat, ha ezt rajtam kívül senki nem hiszi el, még ő maga sem. Sokszor hallom kamaszoktól, hogy „ilyen vagyok, és kész, ez nem fog változni”. És aztán gyorsan kiderül, hogy nagyon is képes a változásra, csak kell valaki, aki ezt elhiszi.

Marco Ronzani Svájcban élő mediátor mesélte, hogy volt egy nagyon komoly megbízása, amit úgy kapott meg, hogy a cégnek a vezetője elmondta neki, hogy milyen nagy bajban vannak, milyen kilátástalan minden, majd megkérdezte, hogy milyen ötlete van, hogyan fogják ezt megoldani.

Marco ránézett, és azt mondta: fogalmam sincs. A megoldás nem nála van, és nem ő fogja megtalálni. Az, hogy nem akarta előre kitalálni a forgatókönyvet, nem akart úgy tenni, mintha ő már előre tudná, hogy mi fog történni, nagyon tetszett a vezetőnek, és Marco meg is kapta a megbízást. Hitt abban, hogy minden érdekelt tenni fog azért, hogy változzanak a dolgok.

Én sem tudom, hogy hogyan fog zajlani a mediáció, hiába vezettem már végig nagyon sokat. Nem tudom, hogy hol lesz az a pont, amikor valóban elindulunk a megoldás felé, melyik lesz az a kérdés, amelyik kinyitja a megfelelő ajtót, mikor jön el az a pillanat, amikor az ügyfeleim már nem hozzám, hanem egymáshoz beszélnek, de azt biztosan tudom, hogy meg fog történni.

Hiszek az előttem ülő emberekben kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül. Ezért vagyok jó abban, amit csinálok, és ezért végződnek a mediációim az esetek nagy százalékában megállapodással.

Szeretnéd te is kipróbálni, megtapasztalni, hogy milyen lezárni egy régóta húzódó viszályt, megegyezésre jutni valakivel, akivel látszólag lehetetlen? Írj egy levelet, fogalmazd meg, hogy mire lenne szükséged, és indulj el a megoldás felé!

Kattints ide: KERESEM A MEGOLDÁST!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .