Nagyon nehéz időszak a válás egy család életében. Rengeteg fájdalom, harag kerül a felszínre, hosszú ideig tart a folyamatos stressz, minden megváltozik, minden bizonytalanná válik.

Válás után elkezdődik egy új élet. Nem a régi folytatódik, nem is szabad a réginek folytatódnia. Aztán megérkezik az új kapcsolat. Van, akinél csak hónapok, másnál évek telnek el addig, amíg felkészülnek egy párkapcsolatra. És ismét minden megváltozik.

új szerelem

Mit szólnak a gyerekek? Mit szólnak a rokonok? Mit szólnak a barátok? Azt hihetnénk, hogy örülnek. Tudnak örülni a boldogságodnak?

Beszélgettem nőkkel, akik évekig éltek egyedül, majd beleszerettek valakibe. Boldogok voltak, kinyílt a világ, azt érezték, hogy újra élnek. Azt hitték, hogy a környezetük ugyanígy örül majd, hogy mindenki őszintén reméli a boldogságukat. Tévedtek.

Rövid idő alatt több olyan esettel is találkoztam, amikor a nő környezete ellenségesen reagált az új kapcsolatra. Évtizedek óta tartó barátságok mentek tönkre emiatt. Rokonok zárkóztak el a találkozástól egy új szerelem miatt. Józan ésszel gondolkodva nagyon furcsa, hogy azok, akik tudták, min ment keresztül a nő a válás során, hogy milyen hosszú ideig tartott, amíg ismét talpra állt, és milyen nehezen vágott bele az új kapcsolatba, nem örülnek a boldogságának.

Volt, aki idősebb emberrel találkozott, volt, aki fiatalabbal. Volt, aki kevésbé volt képzett, volt, aki roma származásúba szeretett bele. Látszólagos ok mindig volt az elfordulásra, de a kor, a nem, a bőrszín nem magyarázat arra, hogy egy barát, egy rokon ne tudjon örülni az új kapcsolatnak.

Akkor miért?

Sokan gondolják, hogy az emberek akkor fordulnak el tőlük, amikor baj van, de ez nem igaz. Bajban nem olyan nehéz osztozni, ha baj van, arról sokat lehet beszélni, rágódni, filozofálgatni. Ha baj van, akkor azt meg lehet vitatni az összes közös ismerőssel. Hallottad, hogy válnak? Hallottad, hogy mit művelt? Jajj, szegény gyerekek…

Mi van, ha öröm van és boldogság? Ha már nem a baráthoz fordul a nő, hogy megbeszélje a dolgait, hanem valaki máshoz? Akit szeret, aki viszont szereti. A barát nem ismeri az illetőt, neki ő idegen, aki hirtelen belépett a kapcsolatukba. Felforgat mindent. Kinek kell ez?

A környezetnek, rokonoknak barátoknak mindig van egy elgondolásuk arról, hogy mi miért történt, érteni vélik az okokat, indokokat, látni vélik a következményeket. Tudják azt is, hogy ki lenne jó új párnak. Aztán jön valaki, aki teljesen más. Becsapva érzik magukat, hiszen ők jót akarnak, a másik viszont nem hallgat rájuk. Úgy érzik, hibát követ el, és ahhoz nem akarnak asszisztálni, ezért elfordulnak. Csináljon a nő, amit akar, ők tudják, hogy nem fog működni.

Miben tud segíteni egy mediátor?

Akkor, amikor egy új család születik, amikor gyerekek is érintettek, amikor ismét borul minden, bár most egy jobb jövő irányába, sok olyan dolog van, ami feszültséget generálhat. Vannak kialakult szokások, amiket az új pár nem ismer. Ha neki is vannak gyerekei, akik rendszeresen ott vannak, szintén vitát és veszekedést idézhet elő.

Érdemes átbeszélni olyan helyzeteket, amik segíthetnek elkerülni a konfliktusokat. Ilyen például a napirend, a családtagok feladata, napirendje, a szabályok, a gyereknevelés kérdései, a fegyelmezés. Kinek a kompetenciája eldönteni, hogy a gyerekeknek mit szabad és mit nem? Mikor fekszenek le aludni, hogy telik a közös hétvége? Az új pár gyerekei mikor jönnek, és hol alszanak? Ki szól rá kire? Hogy telnek az ünnepek? Ki hozza az ajándékot karácsonykor, Jézuska vagy az angyalok? És mikor? Mi az ünnepi menü?

Az új párnak nagyon nehéz lehet az, hogy a saját gyerekeivel csak ritkán lehet együtt, míg a szerelme gyerekei mindig ott vannak.

Ezekről a kérdésekről nem szoktak a párok egy kapcsolat elején beszélni, viszont újra és újra előkerülnek a mindennapok során. Ha tudatosan készülnek a közös életre, és szembenéznek a nehézségekkel, sok vitát megelőzhetnek egy mediációs beszélgetéssel. Tudatosíthatják a helyzetüket, azokat a kérdéseket, amikkel szembe kell nézniük, és minden kérdést átbeszélhetnek.

Miért kell ehhez egy külső szempár? Miért kell ehhez mediáció? Miért nem tudják otthon, maguk eldönteni, hogy hogyan tervezzék meg a közös életüket?

Egy kapcsolat eleje nem a tervezésről szól. Nem is szabad, hogy arról szóljon. Egy új kapcsolat eleje hatalmas érzelmeket mozgat meg, reményt ad és boldogságot. A gyerekeket is „meg kell nyerni”, sok közös programot tervezni, mindenki arra koncentrál, hogy a többiek jól érezzék magukat. A felnőttek tervezik a külön töltött idejüket is, gyerekek nélkül. Ki hozza fel azt a kérdést, hogy „az előző kapcsolatodban hogyan szerveztétek a karácsonyt?”

Ha a család és a barátok nem támogatják az új élet elkezdését, a pár magára marad, ezt is nagyon nehéz feldolgozni. Túl sok mindenre kell figyelni, túl nagy a káosz, túl nagy a tét. Működni fog?

A mediációs beszélgetés nem a problémákról és a nehézségekről szól. Nem gerjeszt negatív érzéseket. Az új életről szól, a megoldásról, arról, hogy hogyan élhetnek a legboldogabban, fölösleges viták nélkül.

Mediáción nemcsak akkor érdemes részt venni, ha valami rossz dolog történik, hanem akkor is, ha a változás pozitív. A mediáció nem más, mint egy irányított beszélgetés, ami a jövőről szól. Kár kihagyni!

Itt tudsz jelentkezni: KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .