zombi apokalipszis

Hogyan kezeljük azokat a helyzeteket, amikor csak a szülő szerint kell a gyereknek változnia, ő úgy boldog, ahogy van? Hogyan lehet neki mégis hasznos a velünk töltött idő?

Mit csináljunk akkor, ha egy kicsi gyerekkel kell foglalkoznunk, ha még csak ovis, kisiskolás az ügyfelünk?

gyerek az ügyfél

Milyen eszközeink lehetnek a gyerekekkel való munkában?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a legutóbbi tréningen.

Legyünk annak a tudatában, hogy nem egy felnőtt ül velünk szemben, aki saját belátásából keresett meg minket, hanem egy gyerek, egy fiatal, akivel kapcsolatban valakinek az az érzése támadt, hogy segítségre lenne szüksége, és hogy jó lenne, ha megváltozna.

Az ő „játékát” kell játszanunk ahhoz, hogy jól tudjunk együtt dolgozni. A gyerekekkel való beszélgetésben talán még hangsúlyosabb az, hogy minden előfeltevést el kell engednünk, el kell felejtenünk mindazt, amit a felnőttek mondtak róla, csak akkor tudjuk őt magát látni, ha ő maga lehet nálunk jelen, nem a „verekedős gyerek”, nem a „nem beszélő gyerek”, nem a „szemtelen gyerek”.

És hogy mi az ő játéka? Ezt kell megtudnunk!

Volt, hogy megkérdeztem egy kamasz fiút, mivel lenne elégedett a beszélgetés végére, és azt válaszolta, hogy azzal, ha kitörne a zombi apokalipszis. 

Mivel komolyan vesszük az ügyfelet, ezért erre nem azt válaszoltam, hogy mondj inkább egy reális célt, hanem megkérdeztem, hogy miben lesz más az élete, ha ez megvalósul.

És azonnal jöttek azok a válaszok, amelyek rejtve voltak egy szokványos beszélgetés során, viszont feltárultak, amint kiléptünk a realitásokból.

Zombi apokalipszis?

Amikor ez megtörténik, szabad bátornak lenni, szabad felrúgni a korlátokat, egy cél érdekében mindent bevetni, elsőként szembeszállni, önmagát másokért feláldozni. A szeme csillogott, tele lett energiával, ahogy arról beszélt, hogy ő lesz az, aki megvédi a gyengéket.

És persze innen vissza lehet térni a mindennapi életbe, és arról kérdezni a kamaszt, hogy mikor történt vele olyasmi, amikor bátor volt és védelmező. És persze, hogy azt hogyan csinálta. És a környezete miből veszi majd észre, hogy ő a legbátrabb.

Meg szabad engednünk, hogy az ügyfél (akár felnőtt, akár gyerek) a beszélgetés során átlépjen egy olyan világba, ami előlünk rejtve van, de a számára nagyon is valóságos. Van, aki saját magának teremt ilyen helyet.

Beszélgettem olyan fiatallal, aki nagyon tehetségesen rajzol, de a szülei aggódtak, mert a rajzok egy kicsit sötétek, kicsit depresszívek, külső szemmel még ijesztőek is. Mit akarhat kifejezni? Mit szeretne elmondani a képeken keresztül?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a válaszokhoz, más módszert szükséges alkalmaznunk. A szokásos „Miért rajzolod ezeket?” és „Mi a mondanivalója a képeidnek?” típusú kérdésekre szokásos válaszokat fogunk kapni: nem tudom, csak, mert ez tetszik…

A képek segítségével olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek egy beszélgetésben csak ritkán. Egy kép bármilyen részletében megtalálni a válaszokat olyan kreativitást igényel, ami teljesen más megoldásokat is lehetővé tesz, mint egy bármilyen jól megfogalmazott kérdés.

A tréningen ezt a saját bőrükön tapasztalhatták meg a résztvevők. Mindenki kapott egy képet, teljesen véletlenszerűen lettek kiosztva lefelé fordítva. Az instrukció a következő volt: tegyük fel, hogy ez a kép a te tanulási folyamatodról mond el valamit. Mondd el a párodnak, hogy hogyan jelenik ez meg a képen!

Nagyon különböző képeket kaptak, de ahogy sétáltam közöttük, ilyen mondatokat csíptem el: hú, ez nagyon betalált! Ez tényleg rólam szól. Nem is kaphattam volna kifejezőbb képet.

Magunknak is megengedhetjük néha, hogy átlépjünk egy rejtett, kreativitást igénylő világba, ahol mások a szabályok, más a nyelv, a hétköznapi dolgok más jelentést kapnak.

zombi apokalipszis

Játsszunk el egy kicsit a gondolattal: miben lenne más az életünk, ha kitörne a zombi apokalipszis? Milyen erősségeinknek vennénk igazán hasznát? Hogyan telne a napunk? Mit csinálnánk? Kit hívnánk fel? Elbújnánk, vagy harcolnánk? Mi az, amiért érdemes küzdeni? Mit engednénk el azonnal? A mostani problémáink közül melyik lenne akkor is fontos?

A fenti kérdésekre adott válaszok sokkal többet elárulnak a jelenlegi helyzetünkről, mint a „Hogy vagy mostanában?” kérdésre adott válaszok. Nézz rá az életedre egy más szemszögből, lépj túl a realitásokon, nyisd ki az ajtót egy rejtett világ felé, és mondd el, mit látsz!

Van kedved játszani?

Írj egy pár sort magadról, utána küldök neked egy képet egyetlen instrukcióval, amire szintén várom a válaszod. Arra is reagálni fogok mindenkinek személyre szólóan. Hogy hova vezet ez a játék? Hogyan lesz neked hasznos? Kíváncsian várom!

Játék indul, kattints ide: KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .