Mit csinál egy mediátor? Attól függ, épp dolgozik-e, mert ha igen, akkor mediál, ha nem, akkor lehet, hogy pont meditál. Itt például szívesen meditálnék:

meditál vagy mediál?

Amikor elindult a honlap, több döbbent reakciót kaptam, hogy mi ez a meditációs izé, mi történt velem, hogy hirtelen ilyen „ezo” lettem. Én? Ezo? Nem.

A mediácó gyakorlata már a 90-es évek óta létezik Magyarországon, jelenleg bizonyos esetekben kötelező is, bizonyos eseteken erősen javasolt (pl. közlekedési balesetek után a vétkes és az áldozat között), mégsincs benne a köztudatban, hogy mit jelent a mediáció, mit csinál a mediátor, hol van az ő szerepe.

Pár napja kérdezte tőlem valaki egy konferencián, hogy akkor te sugallod a bírónak, hogy hogyan döntsön? Ez eddig az egyik legmeredekebb kérdés volt, amit ezzel kapcsolatban feltettek nekem. Azt sokan gondolják, hogy a hozzám eljövő pároknak sugallok dolgokat, vagy igazságot teszek köztük, neadjisten döntök helyettük, de arra még senki nem gondolt, hogy a bírónak sugallok. Állok mögötte kivont karddal, és a fülébe suttogok, hogy „inkább az apának add a szülői felügyeletet… huuuu”. Nem is értettem a kérdést. Aztán kiderült, hogy az illető azt hitte, én írok a bíróság részére egy összegzést, egy szakvéleményt, hogy mit tapasztaltam az adott esetben. Egyáltalán nem erről van szó.

Amit a mediátor valóban csinál

1. Vezeti a beszélgetést. Ez nehezebb feladat, mint elsőre gondolhatná az ember. Két, konfliktusban álló fél kommunikációja nem tiszta és világos, ráadásul tele van érzelmekkel, indulatokkal, a felek sértettek, megbántva érzik magukat, bizalmatlanok, gyanakvóak. Ilyen feltételek között kell tárgyilagos, konstruktív, jövőre irányuló beszélgetést vezetni.

2. Megfogalmazza a megállapodás pontjait. Nem ő dönti el, hogy mi kerül bele a megállapodásba! Sőt. Még csak nem is javasolhat semmit, nem találhatja ki a felek helyett, hogy ki mit vállaljon, hogy hogyan oldják meg a helyzeteket, ki mikor legyen együtt a gyerekével, vagy épp ki kapja a budai lakást. Az csakis és kizárólag a felek döntése.

Ami a mediátor szerepe: megvizsgálja, hogy az adott javaslat megfelel-e a hatályos törvényeknek, megállja-e a helyét a bíróságon, jogilag megfelelő-e. Ha ez a része rendben van, akkor arról az oldalról vizsgálja meg a pontokat, hogy azok mennyire megvalósíthatóak, mennyire életszerűek. Fontos, hogy senki ne vállaljon olyat, amit aztán nem tud betartani. Például, ha egy apa pénteken este 6-ig dolgozik, akkor nem ígérje meg, hogy délután 4-re elmegy a gyerekért az oviba, mert nem fog sikerülni, bármennyire szeretné is.

3. Írásba foglalja a megállapodást. Ennek is megvan a maga formája. Ezt azután újra átnézik a felek, kijavítják, amit ki szeretnének, átolvassák, még egyszer végiggondolják, hogy minden benne van-e, amit szerettek volna, majd mindenki aláírja. Ha szükséges, ezt már be lehet adni a bíróságra, és akkor a bíró már nem vizsgál semmit, nem bírálja ezt felül, csak kihirdeti, majd ez fog jogerőre emelkedni.

4. Felajánlja az utánkövetés lehetőségét. A gyakorlat szerint ez általában fél év múlva szokott megtörténni, amikor a felek újra leülnek a mediátorral, és átveszik, hogy ki hogyan tartotta be azt, amit a megállapodásban vállalt. Ez főleg olyankor reális, amikor nem valamilyen jogi probléma miatt fordultak mediátorhoz, hanem valamilyen magánéleti kérdésben egyeztek meg.

A mediátor megteremti azt a semleges környezetet, amiben az indulatos érzelmek lecsillapodnak, amiben valódi kommunikáció zajlik, a felek tisztelettel beszélnek egymással. A mediátor szó szerint középen áll, nem dönti el, hogy kinek van igaza, nem képviseli egyik felet sem, csakis a megoldás megtalálásában motivált. Empatikus, ítéletmentes, határozott. Célja, hogy a beszélgetés végére mindenki nyertesként álljon fel. Vesztesek a bíróságon vannak, mediációban soha.

nyertes-nyertes

Szeretné Ön is nyertesként megoldani vitás kérdéseit? Ne habozzon, tegye fel kérdéseit bátran, bizalmasan kezeljük!

Még több érdekességért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Egy gondolat a(z) Mediál vagy meditál?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .