konzultációról

Mit akarok én, és mit akar a másik? Ezt a lehetőséget tényleg szeretném, vagy csak azt akarom, amit szerintem ő akar? Amit szerinte akarnom kellene, azt akarom én is? Vagy saját meggyőződésből mondom azt erre a lehetőségre, hogy oké?

Valahogy így kezdődött a beszélgetés. A kérdés az volt, hogy miről szeretne többet tudni egy óra múlva? Arról, hogy melyik lehetőséget válassza, mert most olyan helyzet adódott, hogy több úton is elindulhatna. Elvileg már döntött, elvileg már kimondta az igent az egyik választásra, de aztán elindult benne egy gondolat, hogy biztos, az ő igene ez az igen?

Nagy felelősségem van abban, hogy hogyan teszem fel a kérdéseket. A legapróbb részlet is lényeges. Hol a hangsúly? Mire vonatkozik a kérdés? Nekem van véleményem ezzel kapcsolatban? Szerintem én tudom a választ?

konzultációról

Úgy kell kérdeznem, hogy a másik teljesen szabadon válaszolhasson, vagy akár ne is válaszoljon, ha nem akar. Hogy semmilyen irányba ne befolyásoljam. Hogy olyasmin gondolkodjon, amin eddig még nem gondolkodott. Nem az a cél, hogy velem is már századszor menjen végig ugyanazokon a körökön, mint előttem  már sokakkal. Úgy kell kérdeznem, ahogy más még nem kérdezett rá a dilemmára. Ki kell rántanom a megszokott sémából, és egy más szintre emelni a gondolkodását. És mindezt úgy, hogy ne befolyásoljam a legapróbb mértékig sem.

Teljesen más egy ilyen beszélgetés, mint egy baráti, ismerősi beszélgetés. Más kérdések, eltérő válaszok. Új lehetőségek, új utak, új megoldások tűnnek fel látszólag a semmiből. Látszólag, mert ezek a válaszok már ott voltak, csak nem merültek fel, mert a megszokott gondolkodási körben nem voltak benne.

Amikor valaki azon gondolkodik, hogy merre menjen tovább, hogy a felkínált lehetőségek közül melyiket válassza, akkor elkezd pro és kontra érveket összeírni, próbál nagyon higgadt és logikus döntést hozni, igyekszik a környezete, a családja véleményét is figyelembe venni, hogy minden érintettre nézve a lehető legjobbat válassza. A gondolkodása beszűkül, vagy ez vagy az a lehetőség lesz, melyik a legjobb? Néha azt érzi ez, máskor biztos benne, hogy a másik. Jajj, csak nehogy rosszul döntsön, egy idő után az egész túl nagy hangsúlyt kap, hirtelen minden ezen a döntésen fog múlni, túl nagy lesz a teher, már csak szabadulni akar, döntsön valaki más helyette, ez túl sok.

Amikor eljut odáig, hogy eljön egy konzultációra, ezeken a körökön már mind túl van, semmi szüksége arra, hogy ismét végigmenjen rajta. Az én feladatom, hogy úgy kérdezzek, ahogy más még nem tette, hogy már az első pillanatban kirántsam a spiráljából. Ott ül előttem, pislog, és nagyon meg kell dolgoznia a válaszon. Azon a válaszon, hogy mi az, amit ő akar, lefejtünk minden sallangot, amelyek csak félreviszik a gondolkodást, minden olyan részletet, ami csak elterelés, nem a lényeg.

A lényeg az, hogy ő mit szeretne. Mit szeretne akkor, ha nem lennének ezek a lehetőségei. Ha bármit megtehetne, ha bármit választhatna. Mi lenne akkor, ha mind a két lehetőség egyszerre megvalósulna? És ha egyik sem? Ha lenne még egy harmadik? Negyedik? Úgy megyünk együtt végig ezen az úton, hogy én kérdezek, ő pedig dolgozik, gondolkodik, válaszol. Ő az, ő, aki előttem ül, aki végül sokkal tisztábban, világosabban fog látni, mint amikor elkezdtük.

Ő az, aki megválaszolja a kérdést, amit a beszélgetés kezdetén feltesz magának. Én csak kérdezek. És ami még nagyon szép ebben, hogy a végén nem fog emlékezni a kérdésekre, nem fogja tudni felidézni, hogy hogyan jutott el odáig, csak a saját gondolataira, válaszaira fog emlékezni. Mert azon van a hangsúly, nem az én kérdéseimen. Nagyon szeretem ezeket a konzultációkat, nagyon szeretem látni, ahogy valaki megérkezik oda, ahova egy órával azelőtt még csak vágyott.

Gyere el, próbáld ki te is! Hagyd magad kirántani a megszokott sémáid közül, nézz rá az életedre egy új perspektívából! Írj egy pár sort ide, majd vágjunk bele! 

Ha te inkább otthon, alaposan átgondolva vennéd sorra ezeket a kérdéseket, akkor ez neked szól: A magabiztos ÉN útja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .