önbeteljesítő jóslat

Talán nem is gondoljuk, hogy a „vér nem válik vízzé” kijelentés is önbeteljesítő jóslat. Egy mondat, aminek értelme semmi, mögöttes jelentése viszont annál több. Sokszor hallottam már, a lényege ugyanaz volt: ne gondold, hogy egy cigány emberből lehet rendes ember. De gondolom.

Személyes tapasztalat

A családomban és a baráti körömben is van, aki cigány kisgyereket fogadott örökbe. Mind gyönyörűek, okosak, viccesek, kedvesek, szerethetőek. Amikor már megérkeztek családjukba, amikor már valósággá váltak, a kételkedő hangok halkabbak lettek. Nem némultak el, mert sajnos érzékelhetően vannak, akik várják, hogy „mikor ütközik ki a vérük”. Mert szerintük ki fog, az tuti. Hogyan? Miért? Válasz nincs, csak sokat sejtető pislogás.

Amikor az örökbe fogadni szándékozó eldönti, hogy erre az útra lép, és ezt a szándékát nemcsak a TEGYESZ felé kommunikálja, hanem elmondja a barátainak, családjának is, rengeteg hasonló színezetű mondatot kaphat reakcióként. És hozzá történeteket, amik mind a fentieket igazolják. Pl.: 

„A kolléganőm sógora is örökbe fogadott egy cigány fiút, hát, ne tudd meg, abból mi lett! Én végig sejtettem, hogy nem lesz jó vége. Azok az emberek megpróbáltak mindent, de hát a vér nem válik vízzé ugye. Nem tanul a gyerek, lóg az iskolából, biztos füvezik is… nem tisztel az senkit”  És mindezt ma, a 21. században, amikor már olyan sokat tudunk arról, hogy hogyan működik az önbeteljesítő jóslatok.

Nem értem, és soha nem is fogom érteni ezt a fajta gondolkodást. Legutóbb egy konferencián találkoztam ugyanezzel a mondattal egy idegen hölgy szájából. Összefutottunk, egy helyen várakoztunk, amikor beszédbe elegyedtünk. A hölgy kérdés és kérés nélkül kezdett el beszélni a magánéletéről. Épp az örökbefogadást fontolgatja, de tudja, hogy nagyon sokat kell majd várnia, mert csak fehér bőrű gyereket vállal. De jó fej ő azért, mert nem ragaszkodik ahhoz, hogy újszülött legyen.

Nem kacsintottam össze vele, hogy persze, azért a fehér bőr a minimum, ezért gyorsan mentegetőzni kezdett: „Semmi bajom a romákkal, ne gondold, a két legjobb barátnőm is az, de azért velük mindig résen kell lenni, vannak furcsa dolgaik, sose hagyom őket egyedül a lakásban…tudod, a vér nem válik vízzé!” Még mindig nem tudom. Van cigány barátnőm, és bármikor rábíznám vakon mindenemet.

Önbeteljesítő jóslat hatásai

Rikárdót nem adják örökbe, fel sem merült. Az anyukája boldogan mosolyog fiával a karjaiban, az apa is ott büszkélkedik, ezek szerint ott volt a szülésnél, nem a haverjaival bulizott valamelyik kocsmában (hány fehér apát ismerek, aki megtette!) Hogy fogja ez a család elbírni ezt a kétoldalú óriási figyelmet? A szülők fiatalok még, három gyerekről kell gondoskodniuk, ami már önmagában is nagyon nehéz feladat.

Beszélnek róluk azok, akik szerint élniük sem lenne szabad, és beszélnek róluk azok is, akik az ő nevükben szállnak harcba az egész világgal. Csoportok alakulnak pro és kontra, terjed a kisbaba neve az országban, mint egy vírus. Mi lesz vele? Hogy hangzik majd az ő születésének a története?

– Anya, meséld el, milyen volt, amikor megszülettem!

– Kisfiam, te voltál a 2015-ös év legelső kisbabája. Az ország egyik fele bántani akart, a másik fele meg akart védeni.

-Miért?

Van válasz erre a kérdésre?

A probléma az, hogy rasszista előítéleteket nem lehet mediálni. Nem ültethetem le egy asztalhoz a két konfliktusban álló felet, hogy beszéljenek egymással. Mit tehetek? Elmondom a személyes tapasztalataimat, véleményemet szemtől szemben és írásban is. Nem attól lesz valaki rendes ember, hogy milyen a bőrszíne.  Nem aszerint szeretek vagy nem szeretek valakit, hogy milyen a származása.

Az önbeteljesítő jóslat nagyon is valóságos, ezért minden alkalommal elmondom a körülöttem levő cigány gyerekeknek, hogy büszke vagyok rájuk, hogy bármit el tudnak érni, amit szeretnének. Ők tudják, hogy cigány gyerekek, és büszkék rá. Mindent megteszek, hogy ez így is maradjon.

Rasszista előítéleteket nem lehet mediálni, de két ember kapcsolatában lehet előre lépni, azzal lehet dolgozni. Ha valamilyen félreértés, megbántottság miatt megromlott valakivel a kapcsolatod, akkor adj még egy esélyt, és gyertek el egy Kapcsolat Újraindító Mediációra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .