Ha csak egyetlen gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsot fogadsz meg életed során, ez legyen az: Ne feszülj bele!

Mielőtt az embernek gyereke lesz, elképzel dolgokat, elképzeli, hogy hogyan zajlik majd a szülés, a szoptatás, hogyan telnek majd a napok, milyen jó lesz gügyörészni, sétálgatni, bohóckodni. Elképzeli, hogy nagyon fogják egymást szeretni, és hogy ez a legfontosabb, minden nehézségen átsegít majd. Hogy másképp csinálja majd, mint a szülei, nem követi el ugyanazokat a hibákat, nem fog kiabálni, mérges sem lesz soha.

Aztán a valóságban egy kicsit másképp lesz majd minden. És ha az ember nagyon ragaszkodik az elképzelt világához, akkor egy kicsit csak, de befeszül. Mit tegyen, hogy olyan legyen az életük, ahogy szeretné? Bármit tesz is, bármit próbál is, nem lesz olyan. A feszültség marad, jön a fejfájás, derékfájás, nyakmerevség, mindennel, ami ezzel együtt jár.

Ne feszülj bele, bármi történjék is! Szeretnéd, ha a te gyereked nem enne cukrot, csokit, gumicukrot? Ragaszkodsz ehhez? És mit csinálsz majd, ha egy kedves rokon vagy egy idegen a játszótéren a gyereked kezébe nyomja?

5537427134_eb91cbc499

Szeretnéd, ha nagyon jól tanulna az iskolában? Mit csinálsz majd, ha az egyik évben romlanak a jegyei? Ha nem lesz kedve tanulni? Ha belefeszülsz, akkor elkezded sokkal jobban akarni a jó jegyet, mint a gyereked, és elkezdesz sokkal többet tenni ezért, te fogsz tanulni minden délután, nem a gyereked. Ne feszülj bele, gondolj arra, hogy nem te jársz iskolába, hanem ő. Adj meg neki mindent, amire szüksége lehet a tanuláshoz, időt, nyugalmat, könyveket, de ne tanulj helyette!

Nem akar lefeküdni esténként? Nem tudsz elaludni helyette, ne is próbáld meg. Semmi baja nem lesz, ha egy pár napig álmosan jár iskolába, neki lesz rossz, rá fog jönni. Legyél következetes, tartsd be a lefekvés idejét, legyen a szobájában, de ne ellenőrizgesd, hogy alszik-e, különben játszma lesz belőle, és ő fog nyerni. Álmos lesz másnap? Legyen.

Nem akar enni? Vigyázz, hogy ne feszülj bele, mert ebbe különösen könnyű! Láttam már több olyan anyát, aki kajával üldözte a gyerekét, könyörögve, hogy nyissa ki a száját, hogy belenyomja az ételt. Semmi szükség rá. Ha nem eszik, nem baj. Nem fog éhen halni, ezt hidd el. A legtöbb játszma gyerek és szülő között az evés és az alvás körül van. Később ehhez jön még a tanulás. Ha ezt a három dolgot egy kicsit lazábban tudod kezelni, sokat fog javulni a hangulat otthon, és ami a lényeg, te is sokkal jobban leszel.

Ne feszülj bele a gyereknevelésbe, senkinek nem tesz jót, de neked a legkevésbé! Legyél következetes, de hagyj mozgásteret. Fogadd el a kudarcokat, a hibákat, a tévedéseket. Ha mérges vagy kiabálsz? Mindenki más is. Néha legszívesebben kifutnál a világból? Mindenki más is.

converse-fields

A gyereknevelés nem tart örökké, alig pár év, az életed sokkal több ennél! Élvezd! Tanulj, dolgozz, szórakozz!

Gondban vagy a kamaszoddal? Megrekedtetek? Nem tudod mit tegyél? Küldd el a Kamaszmentő – csoportba, ez a legjobb, amit tehetsz az érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .