csonka család

 Van olyan, hogy csonka család? Biztos van, hiszen használják ezt a kifejezést. Minek kell történnie ahhoz, hogy valakik megkapják ezt a jelzőt? Nézzük csak sorban:

1. válás: szülők elválnak, a gyerekek az egyikükkel maradnak. Ha egy felnőtt elköltözik a közös családi fészekből, akkor akik maradnak, csonkává válnak? Sőt, a másik szülő is rendszeresen van együtt a gyerekekkel, ezek szerint ők külön is egy „csonka család”? Az elvált szülők gyerekeinek akkor két külön csonka családja van?

2. egyik szülő halála: fájdalmas veszteség, tragédia, amit minden családtagnak nehéz feldolgozni. És utána még jön egy bélyeg is: ezentúl csonka család vagytok.

3. egyedülálló férfi vagy nő vállal gyereket: vannak, akik nem találnak társat maguk mellé, ami már önmagában is nehéz egy olyan társasalomban, ahol a „normális” emberek házasságban élnek. Társ nélkül élnek, de szeretnének gyereket. Az örökbefogadás például számukra is elérhető alternatíva, viszont esélyük sincs teljes értékű családdá válni,  az első pillanattól fogva „csonka család” a státuszuk.

Valóban létezik olyan, hogy csonka család? Mi lenne, ha megfordítanánk a logikát?  Nevezzünk „családnak” minden olyan családot, ami egy felnőttből és akárhány gyerekből áll. A két felnőttből állókat pedig „dupla családnak”. És most képzeljük el, hogy ezentúl így kell beszélniük magukról, így kell gondolniuk magukra, az ő gyerekeik lesznek a „dupla családban” élő gyerekek. Mindig mások, bélyeggel ellátottak. Ugye, hogy rögtön jönne a tiltakozás? De hát miért a bélyeg? Hisz mi is rendes család vagyunk, ami csak annyiban más, hogy két felnőttből áll. Miért kell ezt mindig elmondani?

Ha egy fiatallal valami gond van, akkor előszeretettel mondjuk (mintha ez mindent megmagyarázna), hogy „csonka családban” élő gyerek ezt meg ezt követte el: hiányzott az iskolából, verekedett, szemtelenkedett, stb. Olyan stigmát teszünk rá, ami szinte feljogosítja a fiatalt arra, hogy valami rosszat csináljon.

Jobban tudunk segíteni neki, ha kategorizáljuk a családi státuszát? Őt magát jobban megismerjük ezáltal? Nagyobb nyitottsággal fordulunk felé a segítő folyamat során, ha tudjuk, hogy… mit is? Mit tudunk meg az ő valódi helyzetéről, ha betesszük a csonka dobozba? A kérdés persze költői.

Nagyon szeretném megérni azt, hogy a szótárból is kitörlünk minden olyan megkülönböztető jelzőt, ami bizonyos családi formákat degradál. Családok vannak. Pont.

Még több témáért iratkozz fel a hírlevelünkre! Itt megteheted:

[wysija_form id=”1″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .