Kioktatás

kommunikációs gátakGyermek- és ifjúságvédő pedagógusként többször tapasztaltam, hogy a kollégák panaszkodtak, hogy a diákok nem mondják el nekik, hogy hogy vannak, mi a helyzet otthon, mi foglalkoztatja őket. Volt, aki azért akart beülni mellém egy beszélgetésre, hogy lássa, milyen módszerrel érem el, hogy a diák megnyíljon előttem. Egyszer igent mondtam, beengedtem egy tanár kollégámat egy beszélgetésre. Ismerte a tanulót, aggódott érte, érdekelte a gyerekvédelem, beleegyeztem hát.

A lány 12 éves volt akkor- eltelt azóta már néhány év -, nagyon nem volt rendben körülötte semmi. Motiválatlan volt, szemtelen volt, nem tanult. Az osztályfőnöke jelezte, hogy valamit tenni kellene, de neki sem eszköze, sem kapacitása nem volt hozzá.

Kolléganővel és diáklánnyal leültünk hármasban beszélgetni. Kollégát megkértem, hogy ne szóljon közbe, figyeljen csak. Diáklányt természetesen megkérdeztem, hogy zavarja-e, hogy ő is itt van, mondta, hogy nem.

A beszélgetés során nagyon durva dolgok derültek ki a lány életéről. Elmondta, hogy az anyukájával rossz a kapcsolata, utál otthon lenni, mindenért ideges lesz, sokszor meg is üti, folyton kiabál. Ez persze már a végén derült ki, akkor már kb. egy órája beszélgettünk. Épp azon voltam, hogy elmondjam a diáklánynak, hogy mit tehetünk, amikor megszólalt a kolléganő:

És te tanulsz rendesen? Segítesz otthon? Elpakolsz a szobádban? Ha mindig kész leckével és tisztasággal várnád anyukádat, ő se lenne ideges!

Ennél a pontnál állítottam le, de már késő volt. A lány bezárkózott, lehúzta a redőnyt, aznapra elvesztettem. Amikor valaki megnyílik annyira, hogy a legszemélyesebb magánéletét osztja meg a másikkal, néhány ilyen mondat felér egy arculcsapással. Vagy még annál is rosszabb. A tanárnőt valószínűleg az motiválta, hogy valami olyasmit mondjon, ami segít a lánynak, de nem gondolt arra, hogy milyen hatása lesz a mondatainak. Az egyik legerősebb kommunikációs gát a kioktatás.

Kommunikációs gátak 1.

Tetszett a post? Like-olja a Facebook-oldalunkat, még több érdekességet találhat!

Segítséget van szüksége? Hívjon a 70/504-3989-es telefonszámon, vagy kattintson IDE, vegye fel velünk a kapcsolatot!

2 Válaszolt erre: “Kommunikációs gátak 2.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .