chess_hires

Két ember beszélget, beszélget, majd hirtelen – akár mondat közben is – félbeszakad a társalgás. Mi történt? És főképp miért?

A kommunikációs gátak többnyire észrevétlenül állítják meg a társalgás fonalát, a beálló csendből lehet csak arra következtetni, hogy mi történt.  Az egyik fél mond vagy tesz valamit (általában nem tudatosan, sőt, jót akarva), ami megállítja a kommunikációt, a másik félnek egyszerűen elmegy a kedve a folytatástól. Nézzük meg példákon keresztül!

1. Parancsolgatás. Elmesélem valakinek, hogy előző nap összevesztem a testvéremmel, és emiatt nagyon rosszul érzem magam. Épp az érzéseimet fejtegetem neki, amikor ő azt mondja: „figyelj, szerintem hívd fel, írj neki, menj el hozzá, beszélj vele, kérj bocsánatot.” Vagy: „ne hagyd magad, várd meg, amíg ő kér bocsánatot…” Elkezdi sorolni, hogy mi mindent kellene megtennem ebben a helyzetben. Vagy csak egyetlen mondatot mond, a társalgás mégis megreked.

Miért baj ez? Csak segíteni akart.

A kérdést inkább úgy célszerű feltenni, hogy nekem mire lett volna szükségem abban a helyzetben?

– empátiára.

– figyelemre.

– arra, hogy elmondhassam, hogyan érzem magam.

Mire nem volt szükségem abban a helyzetben?

– arra, hogy valaki megmondja, mit kell tennem.

Mi motiválhatja a másik felet? 

– nagyon segíteni akar, csak azt nem tudja, hogyan tehetné.

– egyáltalán nem akar az érzéseimről hallani, önkéntelenül is felállít egy gátat. Eddig és ne tovább!

– szeretné röviden lezárni a beszélgetést, gyorsan megmondja, mit kell tennem, és már mehet is tovább.

– bármi egyéb

Érdemes kipróbálni, akkor is érezhetően megreked a beszélgetés, ha csak játék az egész. Érdemes ugyanakkor azt is eljátszani, hogyan lehet a felállított gát ellenére mégis folytatni a beszélgetést.

 Kommunikációs gátak 2.

Egy gondolat a(z) Kommunikációs gátak 1.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .