mediaciok.huA Krisztus utáni 431-ben tartott Efezusi zsinaton az Egyházatyák arról vitatkoztak, hogy Szűz Mária Istenanya-e, azaz hogyan lehet emberként Istent szülni? Lehet egyáltalán? Hogy született meg Jézus? Ember volt, amikor a világra jött, és csak később választotta ki Isten fiává? Vagy nem született meg valójában, csak hirtelen megjelent a földön? De ha ő maga nem született meg, akkor hogyan van jelen a mi születésünk pillanatában?

Nagyon sokan hitték azt, hogy volt egy ember, Jézus, és Isten valahogy belebújt, megszállta, beleköltözött. Ez azt jelentené, hogy Jézusban két személy volt egyszerre. Egy emberi és egy isteni.

A zsinat döntése az lett, hogy Szűz Máriát megilleti az Istenszülő cím, Jézus egyetlen természettel bír, nincs benne semmi megkettőzve, ő ember és Isten a fogantatása pillanatától.

Miért írom le mindezt?

Mert ha Jézus, mint Isten megszületett, akkor kell egy időpont, amikor ez megtörtént. Jézus halála után vagyunk már 400 évvel, amikor a keresztények összegyűltek, és ezekről vitáztak. Születésnapnak nagyon jó érzékkel választották ki december 25-ét, mivel ez egy pogány ünnep volt, mindenhol ünnepelték, ez volt a Fény Ünnepe, ettől kezdve rövidülnek az éjszakák, hosszabbodnak a nappalok. Nem tettek mást, mint egy létező ünnepet megtöltöttek keresztény tartalommal. Nem átvették a pogányoktól, hanem újraértelmezték.

Fontos volt, hogy minden ember, akár keresztény, akár nem, tudja, hogy Jézus megszületett, mint bárki más, mint mi mindannyian, ember volt ő is, volt születésnapja, volt édesanyja, élt és meghalt, mint mindenki ezen a földön.

Mi lett mindebből 2014-re? Üzlet egyrészt, de másrészt családi esemény, ajándék, egymásra figyelés, boldog pillanatok. Boldogság a gyerekeknek, boldogság és sok munka a szülőknek. A nagy elhatározások, fogadalmak időszaka ez. Fogadjuk meg együtt, hogy 2015-ben még jobban figyelünk egymásra, hogy szeretteinkkel nyíltan és empatikusan kommunikálunk, egymás felé a megértés szándékával közelítünk.

Az ünnepekre hangolódáshoz egy kis zenei aláfestés:

A fent látható ikon Andrej Rubljov orosz ikonfestő munkája, 1410 körül festette. Ez az ikon az egyik oka annak, hogy mindenképpen szeretnék eljutni Moszkvába.

Kérdése van? Írjon e-mailt az info@mediaciok.hu címre!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .