Tényleg határok nélkül élünk hetek óta? Avagy otthonunk még mindig azt a biztonságos helyet szolgálja, ahova az ember megtér munka után? Számos barátommal beszélgettem az elmúlt hetekben: szülőkkel, kényszer szabin lévőkkel és home officeban dolgozókkal és mindegyik arról panaszkodik, hogy vagy megnyúlt a munkaideje és annyi a munkája, hogy fél 7-kor még a gép előtt ül vagy a munkaidő után is rendelkezésre állást vár tőle a főnöke.

Meddig tart a munkaidő és hova tűnt a munka vs. család balansz? Hova lettek a határok?

Szerencsés vagyok, mert egy amerikai multinál dolgozom, így amikor a főnököm 4-re kiír egy meetinget még aznapra, akkor javasolhatom, hogy tudod, hogy négyig dolgozom, áttehetjük holnapra? Amire a válasz, hogy bocsánat elfelejtettem, hogy te korán kezdesz. Hálát adok, hogy több, mint 5 éve így működik a rendszer, és a veszélyhelyzet idején is figyel a főnököm ránk. Tudja, hogy senkinek sem ideális otthon lennie állandóan, de jelenleg így tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy lassítsuk a vírus terjedését. Hozzáteszem, nálunk évek óta van home office és működik.

Sok főnöknek új a home office intézménye, és úgy érzik, hogy tekintélyük csorbul, ha nem fitogtathatják látványosan hatalmukat. Vajon hosszútávon mi viseli meg jobban az embert? A főnök, aki csak úgy képes tekintélyt parancsolni magának, hogy a munkatársakat megnyomorítja vagy a bezártság?

határok, home office otthon

Otthon vagy otthon? Biztonságban érzed magad?

A home office egy kényelmes rendszer, amiben megspórolod magadnak az utazási időt. Több ÉNidőd marad munkaidő után, mert a munka az munka. Home officeban is dolgozni kell. A home office nem való mindenkinek, van aki nem tud hatékonyan dolgozni otthonról, mert ott a párja, a gyerek, a kutya, a macska, bármire lehet fogni, hogy miért nem szeret otthon lenni. Egy volt kollégám például azért nem szeretett otthon lenni, mert kiette a hűtőt. A home officehoz fegyelem és önuralom kell és bizalom a főnök felől.

Minden változik így a rendszernek is változnia kell.

Ha már az otthon intézménye is sérül, ha már hétvégén is munkahelyi emaileket olvasol, akkor hol vagy biztonságban? Pihenni kell! A gyerek a fejeden ugrál egész nap, miközben a távtanítás és a munkád között lavírozol. A munkaidőd lejárta után igenis ki kell kapcsolódni. Nem mehetsz moziba, se színházba, de megfoghatsz egy könyvet és elindíthatsz egy filmet és pattogtathatsz hozzá kukoricát. Az otthonod az otthonod. Az egyetlen aminek változnia kellene, hogy kevesebbet utazol.

Hol húzódik a határ? Maradtak-e még határok? OTTHON vagy vagy otthon vagy?

Meddig tartható fenn ez a rendszer, ahol a főnökeink váratlanul, bármikor beléphetnek az intimszféránkba? Meddig gyakorolhatnak hatalmat és helyezhetik a saját igényeiket a te igényeid fölé? Legyen ünnepnap vagy hétvége, munkaidő után. Tartsd meg a határaidat és figyelj rájuk, mert hosszútávon nem a bezártságba fogunk belerokkanni, hanem azokba az emberekbe, akik vélt igazukat zsarnoki módon, a munkatársakat megalázva – a “neked még van munkád” kártyát kihasználva – a saját örömükre irányítanak.

Mielőtt kiégnél, felörlődnél, vedd sorra az erőforrásaidat! Olvasd el EZT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .