Volt egy álmom. Amikor gimnáziumi gyermekvédő voltam, volt egy álmom arról, hogy kortárs mediátor képzést indítok az egyik iskolában. Az igazgatónőnek tetszett az ötlet, támogatta a tervet. Elkezdtem kidolgozni a részleteket. Aztán hirtelen megszüntették a státuszomat, eltörölték az összes gyermekvédő helyet a gimnáziumokban.

holding

A Titok volt az, ami arra motivált, hogy elindítsam ezt a kortárs képzést. A Titok, ami megakadályozza a diákokat, hogy segítséget kérjenek, még ha biztosan tudják is, hogy egyik társuk, barátjuk bajban van.

Mit teszel, amikor valaki azt mondja: ez titok, ezt csak neked mondom el, semmiképpen ne add tovább? Ha elmondod valakinek, soha többet nem állok szóba veled? Mit teszel? Elmondod?

Nehéz választás, ugye? Senki nem akar árulkodni, az árulkodókat mindenki megveti. Kamaszkorban nagyon érzékeny terület a megbízhatóság, a bizalom, nem csoda, ha a diákok tartják a Titkot akkor is, ha felnőtt szemmel ez a legrosszabb döntés. Pedig ha a tanárok, szülők nem tudják, hogy baj van, nem tudnak segíteni sem.

Kortárs mediátorok, kortárs segítők

Észrevennék, ha egy kortársuk bajban van. Nekik könnyebb  lenne elmondani a Titkot, mint egy felnőttnek. A képzésnek köszönhetően tudnák, hogy mit kell tenni. Tudnák, hogy szükség van-e felnőtt segítségre. Ez az, ami a leghatékonyabb formája a segítségnek. Annyi bajt meg lehetne előzni a kortárs segítőkkel!

Néhány példa, amiről egy iskolatárs, barát sokkal hamarabb szerez tudomást, mint a legképzettebb felnőtt:

  • zaklatás
  • bántalmazás
  • evészavarok
  • öngyilkossági gondolatok
  • depresszió
  • droghasználat
  • iskolakerülés

Az egész koncepció itt van a fejemben, megvalósításra várva. Amikor hirtelen megszűnt a gyermekvédelmi munkám, azt gondoltam, nem lesz lehetőségem rá, hogy valóban megcsináljam, hogy elindítsam ezt a képzést az iskolában.

Ma, rengeteg tanulás és tapasztalat után a kérdést másképp fogalmazom meg: Hogyan tudnám úgy megvalósítani, hogy már nem vagyok iskolai gyermekvédő? Társakkal, segítőkkel közösen.

Tetszik az ötlet? Van kedved csatlakozni? Írd le, neked milyen gondolataid, terveid vannak a kortárs képzéssel kapcsolatban! Ha még nem ismersz, és szeretnél többet tudni rólam, mielőtt felvesszük a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelemre:

[wysija_form id=”1″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .