Legyen minden úgy, mint régen – szokták kívánni az elvált szülők gyerekei. Bárcsak minden úgy lenne, mint tavaly, mint 2 éve, korábban, amikor apa és anya még együtt élt, és minden szép volt! Egy olyan kívánság ez, amely szinte soha nem teljesül, a gyerekek mégis gyakran gondolnak rá.

Nehéz két külön életet fenntartani, nehéz két különböző szabályrendszerhez, szokáshoz alkalmazkodni. Két szülő, két otthon, a gyerek pedig áll középen. 

válás után

„Jajj, hát én rosszat sosem mondok a volt férjemről/feleségemről!” – állítják sokan egy mediációs ülésen. Igaz ez? Többnyire nem. Rosszat mondani nemcsak szavakkal lehet, nemcsak a konkrét szidás jelenti ezt, hanem elég egy felhúzott szemöldök, és gúnyos mosoly, egy kiszaladt félmondat is, hogy „na persze”.

Az egyik esetben egy szülő a láthatás végén rendszeresen így köszönt el a gyerekétől:

  • Most menj azokhoz, tarts ki, nemsokára találkozunk!

Érti a gyerek azt, amit a szülő sugallni akar neki? Persze, hogy érti. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyerek mindkét szülőjét szereti, mindkét szülője fontos neki, és nagyon rosszul érinti, ha negatív félmondatokat hall a másikról.

Szülőként viszont ugyanilyen nehéz a harag és csalódottság ellenére folyamatosan lojálisnak lenni egy válás után. Sokan elhatározzák, a mediációs megállapodásba is mindig belekerül, hogy a másik félről csak tisztelettel fognak beszélni. Hogyan lehet ezt betartani?

  1. Bocsáss meg a másiknak, de őszintén! Amíg harag van benned, addig a gyerekek is érezni fogják ezt még akkor is, ha konkrétan egyetlen rossz szót sem szólsz. Elég egy „furcsán” hangsúlyozott kérdés: és mit csináltatok a hétvégén?
  2. Zárd le a múltat, kezdd újra! Közhelynek tűnik, de gyakran találkozom olyan ügyféllel, aki akár több évvel a válás után is azt reméli, hogy kibékülnek, hogy újra együtt lesznek, miközben a másik már rég új kapcsolatban él. És ezt a szándékát persze a közös gyermeküknek is mondogatja, ami nagyon nagy terhet rak egy gyerek vállára. Mihez kezdjen azzal az információval, hogy apa/anya ki szeretne békülni, de a másik nem, és ha végre szakítana a mostani párjával, akkor minden újra jó lenne? A gyereken múlik, hogy a szülei milyen viszonyban vannak egymással? Nem. Van beleszólása abba, hogy a szülei kivel randiznak? Nincs. El kell döntenie, hogy ki a jobb szülő? Dehogy.
  3. Bocsáss meg magadnak! Ez talán a legfontosabb pont a továbblépéshez. Bocsásd meg magadnak, hogy hozzámentél, hogy nem sikerült, bocsásd meg, hogy kiléptél, és azt is, ha nem. Bocsásd meg magadnak, hogy a másik elment, pedig te azt akartad, hogy maradjon. Bocsásd meg, hogy látszólag kárba mentek az együtt töltött évek.
  4. Mondj pozitív dolgokat a gyerekednek! Mondd el, hogy a másik szülő is ugyanígy szereti őt, mindent megtesz, ami rajta múlik,  azt szeretné, ha neki a lehető legjobb lenne. Mondd, hogy tudod, jó helyen van, amikor ott van. Mondd el, hogy a másik szülő már nagyon várja a találkozást, hogy mennyire szeretne többet vele lenni. Bár már nem élnek együtt, de ő ugyanolyan fontos. Mondd el azt is a gyerekednek, hogy ez a felnőttek dolga, hogy neki nincs befolyása erre. Vedd le a válláról a terhet!
  5. Fogadd el, hogy néha nehezebben megy! Vannak napok, amikor jobban fáj, ami történt, fogadd el, hogy olyankor nem tudsz pozitívan gondolkodni. Ne akarj tökéletes lenni, ezt a gyerekednek is elmondhatod, tudnia kell, hogy bár próbálkozol, de nem mindig sikerül. A lényeg az, hogy próbálkozz! Ha elkezdesz jó dolgokat mesélni arról, akitől elváltál, segít túllépni a haragon, a csalódottságon. Valamikor szeretted, valamiért társadul választottad, gondolkodj kicsit, és mondj 10 dolgot, amiben jó, amit szeretsz, vagy valaha szerettél benne! Ha szóba kerül, akkor ezekre a dolgokra koncentrálj, segíteni fog abban, hogy pozitív maradj!
  6. Beszélgess sokat! Találkozz emberekkel, járj el egy olyan közösségbe, ahol nem a válás a téma! Sokan ilyenkor a közös barátokat ostromolják azért, hogy elmondják az aktuális szörnyűséget, amit a másik tett, azt várva, hogy a barátok majd belátják, hogy ő a jó, a másik a hibás. Találkozz olyanokkal, akik vagy nem ismerik az exed, vagy nem érintettek érzelmileg a kapcsolatotokban. Nehéz elindulni, de jót fog tenni!
  7. Ne panaszkodj és ne magyarázkodj! A panaszkodás egyre beljebb visz a negatív érzésekbe, a kilátástalanságba, talán ad egy átmeneti megkönnyebbülést, de ez nem fog sokáig tartani. A magyarázkodás pedig méltatlan egy felnőtt emberhez. Senki nincs, akinek joga lenne számon kérni rajtad az életedet. Senki. Sem a család, sem a baráti társaság, sem pedig a gyereked nem kérheti rajtad számon egyik döntésedet sem. Felnőtt vagy, bízz magadban! Ne magyarázkodj.

Ebben is segít a Magabiztos ÉN útja személyre szabott tréning:

A MAGABIZTOS ÉN ÚTJA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .