A mediáció szó – mediare – eredeti jelentése:

  • középen állni,
  • egyeztetni,
  • közbenjárni,
  • közvetíteni,
  • békéltetni.

A mediátor közvetít a vitában álló felek között, közbenjár, egyezteti az álláspontokat, felfedi a valódi érdekeket. Megmutatja a békés, indulatmentes kommunikáció technikáját.

mediáció

Egyszerre csak egy problémát tár fel, tárgyilagosan összefoglalja, hogy melyik fél mit szeretne, hogy látja a problémát, milyen megoldási lehetőséget tud elképzelni. Lépésről lépésre veszi át konfliktusok okát, fejti vissza a kezdetekig, szem előtt tartva a közös célt, a békés megoldást. Mediáció során olyan kommunikációs technikákat mutat, amelyek hozzásegítik a feleket a berögzült álláspontjukról elmozdulni, amelyek kibillentik a feleket a szokásos játszmázásukból.

Nehéz egy idegen előtt elmondani a párkapcsolati nehézségeket, viszont a mediátorok nagyon szigorú szakmai etikai kódex alapján dogoznak, minden megbeszélésre szigorú titoktartás vonatkozik, csakúgy, mint az ügyvédekre.

Mindenki ismeri az érzést, amikor valakivel elbeszélnek egymás mellett. Ugyanaz a kifejezés mást jelent két embernek. Ilyen például az, amikor valaki azt mondja, délután 3-ra ott leszek. Van, aki mindig pontos, neki ez azt jelenti, hogy 3 előtt 5 perccel ott lesz. Annak, aki lazán kezeli az időpontokat azt jelenti, hogy fél 3 és fél 5 között érkezik valamikor. Senki nem akar keresztbe tenni a másiknak, senki nem akarja szándékosan megbántani a másikat, mégis nagyon fájó konfliktus generálódhat egy ilyen látszólag egyszerű helyzetből. A mediátor segít értelmezni mindkét fél számára, hogy mit jelent a másik nyelvén a „3-ra ott leszek!” kitétel.

Ha a fentieket végigolvasva eszébe jutott egy régóta tartó konfliktus valakivel, keressen fel, egyeztessen időpontot, tegyen egy lépést a megoldás felé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .