Mediációt igénybe venni vagyonmegosztáshoz egy erősen ajánlott és javasolt dolog, ugyanis váláskor a bíróság anyagi ügyekben nem hoz döntést. Csak a gyerekeket érintő kérdésekről kell megállapodni ahhoz, hogy kimondják a válást. Hogy mi lesz a közös házzal, autóval, hitellel, az nem merül fel automatikusan.

A bíróság

Amennyiben valamelyik fél szeretné a vagyont megosztani, akkor egy külön pert kell indítania, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy elballag egy ügyvédhez, akivel közösen megírják, majd beadják a vagyonmegosztási kérelmet. Ehhez kell csatolni az illetéket, ami az összes vagyon 6, azaz hat százaléka.

Vagyonmegosztás mediációval

Ez azt jelenti, hogy ha van a párnak egy 18 milliót érő háza (akkor is, ha van rajta 15 millió hitel!!), és egy 2 milliót érő autója, akkor az összes vagyon 20 millió forint, annak a 6%-a 1,2 millió forint. És ez csak az illeték, amit azért kell kifizetni, hogy a bíróság egyáltalán foglalkozzon a dologgal.

Mit csinál a bíró? Az ügyvédek által megírt vagyonleltárt egy határozott mozdulattal kettéosztja. Ez az öné, ez pedig az öné. Viszlát.

Ez persze így túlzás, de nem mérlegelnek minden szempontot, nem vesznek számításba minden igényt, csak elosztják a vagyont is és a terheket is.

A mediácó

Nemrég volt nálam egy válófélben lévő házaspár. A gyermekeket érintő kérdésekről sikerült megegyeznie a feleknek egy korábbi mediáció alkalmával, így rátértünk a vagyonmegosztásra. 25 év alatt szereztek 4 lakást, 2 autót, felépítettek egy jól jövedelmező vállalkozást. Volt hitel is, nem is kevés, de még több igény és kívánság.

„Én szeretném ezt, én meg ezt, azt nem adom, az mindig is inkább az enyém volt, ezt az én anyukám segítségével vettük, azt el lehetne adni, a cég ennyit ér, vagy ennyit, nekem ez kevés… „Közel 100 millió sorsáról kellett dönteni. Sikerült. És úgy sikerült, hogy mindketten elégedettek voltak a végén.

Nem kell beadniuk a vagyonmegosztás iránti kérelmet, nem kell befizetniük a 6%-ot (ehhez képest a mediáció díja elhanyagolható). 3 óra alatt dűlőre jutottak, pedig voltak mélypontok, voltak viták, de mindketten motiváltak voltak abban, hogy ott és akkor meg akarták oldani a helyzetet, le akarták zárni a közös vagyon kérdését is, hogy mindenki tiszta lappal léphessen tovább.

Kérdése van? Tegye fel bátran! Minden információt bizalmasan kezelünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .