A válási mediáció ma kötelező abban az esetben, ha közös megegyezéssel válnak el a felek, és közös szülői felügyeletet is választanak. Ez egy nagyon szerencsés helyzet, hiszen a gyermekek dolgairól közösen dönthetnek, és nem egy kívülálló mondja meg, hogy ki mikor lehet együtt a gyerekével. Már 6 éve foglalkozom válási mediációval, rengeteg párt kísértem végig a folyamaton. Egyetlen egy esetben sem választottak a felek olyan megoldást, hogy a gyerekek az anyánál vannak, az apa kéthetente hétvégén láthatja őket. Soha, egyetlen esetben sem.

válási mediáció

Volt ezen kívül minden más variáció: egy hét apánál, egy hét anyánál, 3 nap itt, 4 nap ott, délután apa, este anya… A mediációs ülés lényege az, hogy a szülők elmondhatják, hogy mit és hogyan tudnak vállalni, mit hogyan szeretnének. Ők ismerik a gyerekeiket, így ők tudják a legjobban, hogy számukra hogyan lesz a külön válás a leginkább kezelhető. Sokat kell beszélni arról is, hogy hogyan tartják majd a kapcsolatot. Hogyan egyeztetnek, inkább telefon, vagy inkább írásban, ki és mennyi gyerektartást fizet és azt hogyan és mikor. Mi lesz az ünnepekkel, kivel lesznek a gyerekek Karácsonykor. Kivel ünneplik először a születésnapjukat?

Rengeteg mindent meg kell beszélni, és a mediátornak pont az a szerepe, hogy egy feszült helyzetben, amikor a felek inkább veszekednek, mint beszélgetnek, mégis végig tudjanak menni a gyerekek sorsát érintő összes kérdésen. Ha még kicsik, akkor hogyan választanak majd óvodát iskolát, milyen szakra, milyen szakkörre íratják majd be. Ki és hogyan választ nyári tábort. És mi lesz a nagyszülőkkel?

Válási mediáció kontra bíróság

A mediációs ülésen, egy semleges, biztonságos helyen sokkal nagyobb esélyük lesz nyugodtan átbeszélni a dolgokat, mint otthon vagy épp a bíróságon. Emellett a mediációs ülésen rövid idő alatt (egy ülés 3 óra maximum) születhet olyan megállapodás, ami minden érintett számára elfogadható. És nem utolsó sorban sokkal olcsóbb is, mint a pereskedés. Összefoglalva:

  • Rövid idő alatt megállapodás születik
  • Az írásos megállapodást a bíróság elfogadja, annak pontjait nem kérdőjelezi meg
  • A megállapodás az aláírás pilanatától érvényes
  • Sokkal olcsóbb, mint a pereskedés (egy ülés most 60 ezer forint, az esetek többségében elég egyetlen találkozás is)
  • A folyamat során nincs veszekedés, nincs hibáztatás, csak a jövő a téma
  • A megállapodásba csak az kerül bele, amit mind a két fél el tud fogadni
  • A mediációs megállapodást sokkal nagyobb százalékban tartják be a felek, mint a bírósági határozatokat

Válni nagyon nehéz, megterhelő lelkileg, megterhelő pszichésen még annak a félnek is, aki kezdeményezte a szakítást. A mediációs ülés során a felek viszont előre néznek, azt gondolják át, hogy hogyan tesznek meg mindent közösen a gyerekek érdekében. Ez segít abban is, hogy ne a múlt sérelmeit vegyék folyton elő, ne azon gondolkodjanak, hogy ki mit rontott el, hanem azon, hogy hogyan tovább.

Válási mediáció időpontját itt tudod kérni: KAPCSOLAT