Mediációk.hu

A fekete hattyú

„Íme, három érdekes kérdés az elmélkedést kedvelőknek: honnan tudjuk, amit tudunk? Segit-e a múlt előre látni a jövőt? Miért nem várjuk sosem a váratlant?mediátor

Sokáig mindenki azt hitte, hogy az összes hattyú fehér – mígnem a XVII. században természetbúvárok megtalálták Ausztráliában a fekete hattyút. Ami addig elképzelhetetlen volt, hirtelen elfogadottá vált.

A fekete hattyú leginkább az ok és az okozat kőbe vésett hitének megrendítését jelképezi. Arra figyelmeztet, hogy hajlamosak vagyunk erősen kapaszkodni- ingatag pillérekbe.(Mikael Krogerus – Roman Tscheppeler: 52 döntési modell, HVG könyvek)

Az egyik legismertebb példa erre a Word Trade Center katasztrófája. Emlékszem a napra, emlékszem a sokkra, a hitetlenkedésre, nagyon nehéz volt felfogni, hogy az ott valóban megtörtént. Látszólag nem voltak előzményei a tragédiának, ám nagyon rövid idő alatt kiderült, hogy számtalan jel mutatott arra, hogy valami borzalmas van készülőben.

A mindennapi életben általában nincs egy külső ellenség, aki tönkre akar tenni, aki le akarja rombolni, amit felépítettünk, mégis érezhetjük úgy, hogy hirtelen becsapott a tragédia.

Amikor egy párkapcsolat elindul, senki nem képes előre látni, hogy hova vezet, hogy meddig tart. Lehet, hogy még a gyémántlakodalmat is együtt ünneplik, de lehet, hogy pár év múlva minden megváltozik, hogy már nem képesek a nyugodt kommunikációra, hogy a kapcsolatuk megreked.

Amíg valaki benne él, nem látja, hogy a kapcsolat miért és mikor siklott ki, nem látja, hogy milyen figyelmeztető jelek voltak. Ez nem hiba, ezt nagyon kevés ember képes a folyamat közben felismeri. A jeleket csak utólag, bizonyos távolságból lehet értelmezni.

Ebben az értelmezésben segíthet egy külső fél, egy elfogulatlan szemlélő, valaki, aki nem érintett érzelmileg a problémában.

Fekete hattyú - forrás: wikipedia.com

Fekete hattyú – forrás: wikipedia.com

Ha gyakran felteszi a kérdést: hogyan jutottunk, jutottam idáig? Ha felbukkant egy fekete hattyú az életében, és egyelőre nem érti, honnan és mikor érkezett, keressen fel, egyeztessen időpontot, és nézzük meg együtt!

A leghatékonyabb természetesen az, ha a problémában érintett felek együtt keresik fel a mediátort, de első lépésként elég az egyik fél jelentkezése is.

Egy gondolat ezen: “A fekete hattyú

  1. Pingback: Van erősségem? És be is vallom? - Mediációk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..